«Отримавши відповідний сигнал від Державного агентства національної безпеки Болгарії, спеціалізована прокуратура розпочала досудове провадження за злочин проти республіки. У вересні 2018 року на території країни іноземний громадянин збирав інформацію, що становить державну таємницю, з метою видати її іноземній державі», — зазначається в повідомленні прокуратури. Також стало відомо, що з вересня 2018-го «громадянин Росії здійснював розвідувальну діяльність, проводячи регулярні конспіративні зустрічі з болгарськими громадянами, в тому числі з високопосадовцем, який має доступ до секретної інформації Болгарії, ЄС і НАТО. Метою зустрічей було придбання розвідувальної інформації, що становить державну таємницю, у тому числі за допомогою пропозицій про матеріальні блага. Встановлено, що громадянин Росії має статус дипломата й акредитований у нас як перший секретар посольства Російської Федерації у Софії», — йдеться у цьому офіційному повідомленні.

Прокуратура, однак, зазначила, що кримінальну справу стосовно підозрюваного припинено, бо він має дипломатичний імунітет. МЗС Болгарії повідомило, що на вимогу болгарської сторони російського дипломата, обвинувачуваного в шпигунстві, було вислано з країни минулого понеділка. А всі болгарські ЗМІ повідомили, що посольство Росії в Болгарії відмовляється коментувати це повідомлення прокуратури й називати прізвище співробітника, котрий займався збиранням інформації, яка становить державну таємницю, що несумісно з його дипломатичним статусом.

Болгарському інформаційному порталу mediapool.bg через свої канали вдалося дізнатися прізвище шпигуна. Це, за його твердженням, Андрій Єгоров. Як наголошує видання, інформація про викриття дипломата, котрий займається шпигунською діяльністю, надійшла через кілька днів після повернення головного прокурора Болгарії Сотіра Цацерова, його заступника Івана Гешева й керівників болгарських спецслужб із Вашингтона. Як нагадує mediapool.bg, раніше екс-міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі повідомляв, що тільки в посольстві РФ у Софії під дипломатичним прикриттям працює щонайменше 68 співробітників російської розвідки, а країною розгулює ще кілька сотень агентів, котрі постачають їм секретну інформацію, і їхні імена відомі болгарським спецслужбам. Але вони не вживали дій щодо їх затримання. Навіть після скандалу, спричиненого отруєнням у Великій Британії подвійного агента Сергія Скрипаля і його доньки, коли чимало країн пачками висилали російських «дипломатів», Болгарія не стала цього робити. І це незважаючи на те, що західні колеги назвали імена всіх співробітників посольства РФ, котрі займаються не сумісної з дипломатією діяльністю.

До речі, 24 жовтня ймовірного російського шпигуна заарештовано й у Польщі. Про це повідомив прес-секретар міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслава Жарина. За його словами, під час обшуків було знайдено нелегальну вогнепальну зброю і боєприпаси, а також електронні носії та документи.

Тому підозрюваному також пред’явлено обвинувачення в нелегальному зберіганні зброї і користуванні фальшивим документом, повідомляє Польське Радіо.