Скорботні заходи приурочили до 75-річчя вигнання нацистів з України та чергової сумної дати розстрілів єврейського населення краю гітлерівцями.

Тож спершу представники обласної та міської влади та громадськості, Посольства Ізраїлю в Україні, делегації єврейських громад із Харкова, Полтави, Сум, Лубен, Миргорода, Білої Церкви й зарубіжні гості зібралися в урочищі на північній околиці Хорола. Саме тут у жовтні 1941 року нацистські бузувіри розстріляли півтисячі місцевих євреїв. Переважно людей похилого віку, жінок і дітей, оскільки чоловіків раніше мобілізували до війська. Власне, йшлося тоді не тільки про масові розстріли. Адже малолітніх дітей кати просто труїли...

Згадуючи ті жахіття під час мітингу скорботи, промовці — представники різних народів — говорили про необхідність пам’ятати жертв Голокосту й водночас робити все для того, щоб подібні страхітливі злочини ніколи не повторилися. Зокрема, пастор Йоханес Цинк із Німеччини зазначив, що відчуває глибокий біль і сором та досі не може усвідомити, як батьки й діди сучасних німців так безжально знищували людей. Ставши на коліна (на знімку), він промовив: «Я приїхав сюди не тільки як пастор, а й як син есесівця, щоб попросити вибачення в євреїв і українців за те, що коїли тут наші батьки й діди».

Під час скорботних урочистостей згадували й офіційно визнаних Державою Ізраїль Праведників світу з числа тих українців, які під час Другої світової, нехтуючи смертельною небезпекою, рятували євреїв. Тільки на Полтавщині цей життєвий подвиг здійснили чотири десятки таких праведників. До місця страт і вічного спочинку сотень жертв Голокосту в урочищі на околиці Хорола поклали живі квіти та, згідно з давньою єврейською традицією, — камінці. Останні, за повір’ям, зберігають пам’ять про спочилих найдовше... Тут висадили також саджанці мегасеквої — дерева, яке росте до тисячі років.

А потім присутні на згаданих скорботних урочистостях поїхали до Миргорода, де також у цю пору 78 років тому відбувалися масові розстріли євреїв. Там, у приміщенні спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів № 5, урочисто відкрили музей Голокосту. Облаштували його за ініціативи місцевої єврейської громади та підтримки міжнародної некомерційної організації «Remember». Представники останньої також узяли участь у відкритті цієї скарбниці минувшини.

У ній зібрано свідчення очевидців, копії документів, світлини та інші докази страхітливих злочинів нацистів. Є й виготовлені інсталяції з речами та предметами побуту, які найчастіше залишалися на місцях масових страт. Зрештою, особливо вражають збільшені фотографії скупчень людей, які чекали своєї смерті й були розстріляні, можливо, за лічені хвилини після того, як клацнув фотоапарат...

Робили їх тоді самі гітлерівські головорізи, сподіваючись хизуватися своєю кривавою «роботою» і перед нащадками. «Прославились», як бачимо, зовсім по-іншому... Про це, здається, не варто забувати нинішнім «підкорювачам світу» з російського Кремля та їхнім посіпакам, нащадкам яких іще доведеться ставати на коліна перед українцями.

Фото із сайту Полтавської ОДА.