Акція протесту біля Офісу Президента проти розведення військ у Золотому.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

У вівторок першим про це повідомив очільник МЗС України Вадим Пристайко, зіславшись на виконання українською стороною домовленостей, досягнутих на засіданні ТКГ у Мінську.

Однак цього дня штаб ООС поінформував про п’ять ворожих обстрілів у районі ділянки відведення. А згідно з Мінськими домовленостями розведення сил можливе у разі дотримання цілковитого режиму тиші на вказаних ділянках протягом семи днів. Про те, що цей режим не дотримується, говорять і добровольці, які перебувають у Золотому-4. Однак пізніше на брифінгу в Краматорську командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко пояснив «різночитання» ситуації тим, що фіксацію обстрілів на різних ділянках лінії розмежування проводять і українська сторона, і СММ ОБСЄ. І що, мовляв, обстріл, про який штаб операції повідомив напередодні, був не в зоні розведення сил і засобів... Іншими словами, бойовики стріляли по Золотому, але не по ділянці розведення сил, і тому відведення все-таки розпочалося. Також Кравченко запевнив, що у разі провокаційних дій противника на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого Луганської області ЗСУ готові надати захист цивільному населенню.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Золотому працюють посилені гвардійцями патрулі Нацполіції. «У разі порушення противником домовленостей про розведення військ у МВС вистачить сил і засобів вчасно й адекватно відреагувати на загрозу», — зазначив Аваков, передає департамент комунікації МВС України.

У Кремлі на цю подію відреагували досить оперативно. Помічник Путіна Владислав Сурков подякував «ЛНР» за те, що погодилася взяти участь у розведенні сил у Золотому. Мовляв, наступним пунктом має стати Петрівське, а там і в нормандському форматі, не зменшуючи обертів, можна зустріч організувати...

Умовою зустрічі в нормандському форматі, яку висуває Москва, є згода Києва на так звану формулу Штайнмаєра (щодо політичної складової Мінських угод — проведення виборів на Донбасі) і розведення сил на трьох ділянках у районі Станиці Луганської, Золотого й Петрівського. При цьому в Мінських угодах немає жодних пунктів про відведення військових сил. Там є пункт про розведення важкого озброєння від лінії розмежування.

Того ж дня ввечері під Офісом Президента України в Києві відбулася акція «Ні кроку назад!», ініційована «Рухом опору капітуляції». За словами її учасників, у такий спосіб частина українського суспільства висловлює протест проти відходу ЗСУ зі своїх позицій, вбачаючи в таких діях ознаки відступу без об’єктивних на те причин.

Вчора на ділянці розведення сил у Золотому-4 діяв «жовтий» режим пропуску, контроль і забезпечення якого покладено на поліцію й Нацгвардію. Тепер до зони розведення можуть потрапити тільки місцеві жителі.

***

Як повідомляє прес-центр ООС, 29 жовтня збройні формування Російської Федерації та її найманці 9 разів порушили режим припинення вогню.

За даними штабу, противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

«Втрат внаслідок ворожих обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було», — йдеться в повідомленні.

Вчора від початку доби станом на 12-ту годину збройні формування Російської Федерації та її найманці двічі порушили режим припинення вогню: біля Зайцевого й поблизу Кримського вели вогонь із мінометів калібру 82 мм, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї.