На знімках: Ярослав Савіних і одна з його картин.

Виставка Ярослава Савіних «Моя Рахівщина» відкрилася у галереї «Ужгород» і одразу ж привернула до себе увагу художнім рівнем усіх тридцяти трьох полотен і особою автора. Художник народився і одружився в Рахові, дивовижному містечку, оточеному горами, яке недарма величають «гуцульським Парижем». Краса природи, шляхетні люди, чи не кожен із них у душі митець — це надихає до творчості! Хто виріс у Карпатах, не може не вважати себе художником.

— Я вже сорок п’ять літ живу в Санкт-Петербурзі, — сказав автор на відкритті виставки. — Навчався колись у Ленінграді. Там працював, там прийняли мене до спілки художників. Але коли приїжджаю до Рахова, то його красою не можу намилуватися. Цією виставкою хочу показати природу Карпат і те, як живуть люди на Рахівщині.

Ярослав Савіних розмовляє добірною українською з доречним вкрапленням гуцульських і закарпатських слів, чим викликає до себе ще більшу симпатію.

Автор насамперед подякував меценату Юрію Бендаку і видавцеві зі Львова, теж уродженцю Рахова Олександру Маслянику, завдяки яким про творчість художника дізнається широкий загал. Ці двоє доклали руку до випуску книжки «Художники закарпатської Гуцульщини», де вмістили оповідь і про Савіних. До речі, твори пана Ярослава виставлялися й зберігаються в приватних колекціях у Румунії, Угорщині, Словаччині й інших країнах.

Не могла не надихати юного Ярослава творчість основоположника закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая, який народився у селі Кобилецька Поляна Рахівського району наприкінці позаминулого століття. Він був знайомий із такими метрами пензля, як Федір Манайло, Антон Кашшай, Іван Шутєв...

Полотна Ярослава Савіних «Стара черешня», «Ясінянські полонини», «Богданська долина», «Кобилецька Поляна», «Копиця під снігом», «Біжить струмок», «Вільха над водою» притягують погляд, викликають захоплення і вдячність авторові за справжнє мистецтво. Про це говорили на відкритті експозиції голова художницького осередку Закарпаття, народний художник України Борис Кузьма, художник Василь Вовчок, начальник відділу культури Рахівської РДА Володимир Шепета.

Фото автора.