Про це вчора заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг в Одесі на спільному брифінгу з віце-прем’єр-міністром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою, який відбувся у рамках дводенного візиту Північноатлантичної ради в Україну. За його словами, в НАТО хотіли б, щоб наслідувався приклад певного прогресу в Станиці Луганській, але для цього ще треба багато зробити. «Ми вітаємо нові ініціативи і нову динаміку, яку започаткував Президент Зеленський, і ми підтримуємо ці зусилля. Водночас ми чітко говоримо, що РФ несе чітку відповідальність виконувати Мінські домовленості й відвести всі свої сили зі сходу України і припинити дестабілізацію», - додав генсек.

Також учора Єнс Столтенберг, перебуваючи з візитом в Одесі, підтвердив інформацію, що у відносинах України та НАТО буде запущено нову ініціативу, що має поєднати всі існуючі досі формати співпраці. Він наголосив, що це не перший перегляд підходів у співпраці з нашою державою. «Ми маємо довгострокове партнерство з Україною і час від часу його переглядаємо... В нас уже є річні національні програми, ми маємо Комплексний пакет допомоги, і маємо Комісію Україна—НАТО, яка є важливим інструментом. Зараз ми запускаємо нову ініціативу, яка має на меті скоординувати та поєднати ці різні формати роботи, зробивши їх більш пов’язаними та узгодженими», — уточнив генсек.

У свою чергу Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з Єнсом Столтенбергом заявив, що український уряд встановив амбітну мету — за п’ять років досягнути відповідності критеріям членства у НАТО. За його словами, це не лише бажання уряду, адже підтримка Альянсу серед українців, за даними опитувань, постійно зростає. «Вже йдеться не про спонтанну реакцію на російську агресію проти України, а про усвідомлене рішення», — відзначив Кулеба. Водночас він зауважив, що Україна не буде подавати заявку на ПДЧ, оскільки вважає чинною подану на Бухарестському саміті в 2008 році. «Україна виходить з того, що заявка на отримання Плану дій щодо членства, подана в 2008 році на саміті в Бухаресті, залишається чинною», — сказав Д. Кулеба й додав, що нашій країні варто зосередитися на реформах, поглибленні взаємодії з Альянсом і досягненні взаємосумісності українських збройних сил зі збройними силами НАТО.

Візит Єнса Столтенберга та послів НАТО до України продовжиться і сьогодні. У Києві під головуванням генсека Альянсу відбудеться засідання Комісії Україна—НАТО, у якому візьме участь Президент Володимир Зеленський. Єнс Столтенберг також виступить у Верховній Раді та разом із постійними представниками НАТО зустрінеться з Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком, міністром оборони Андрієм Загороднюком. Окрім того, плановано, що заступник генсека Мірча Джоанна і посли НАТО  проведуть перемовини з Дмитром Кулебою та головами парламентських фракцій.