Під канцлером Ангелою Меркель уже вкотре впродовж останнього часу захиталося крісло. Цього разу — через історично найгірші результати правлячої Християнсько-демократичної партії (ХДС) на недавніх земельних виборах у Тюрингії.

Вони стали шоком для уряду Меркель: Ліва партія здобула на них першість з показником 31%, опозиційна правопопулістська «Альтернатива для Німеччини», котра на цих перегонах більш як удвічі збільшила свій попередній результат, набравши 23,4% голосів, обійшла християнських демократів, відкинувши їх на третю позицію.

Для ХДС, котра перебувала на владному олімпі Тюрингії з 1990-го по 2014 рік, ці вибори принесли не лише розчарування, а й початок кризи у партії, яка, за повідомленням видання Handelsblatt, вимагає відставки канцлера Ангели Меркель.

А екс-голова фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Фрідріх Мерц, котрий недавно балотувався на посаду голови партії, але не переміг, вважає саме Меркель головною… причиною низького результату на виборах у Тюрингії. Про це Мерц заявив в інтерв’ю телеканалу ZDF. «Результати виборів — це вотум недовіри «великій коаліції» ХДС/СДПН, — сказав він. — У партії множиться невдоволення. Передусім Ангела Меркель відповідальна за те, що послабила керівництво і не висловлюється щодо найважливіших економічних і політичних питань», — наголосив Фрідріх Мерц. Політик також сказав, що виборці не довіряють коаліції, не довіряють сформованому нею уряду, що означає також і його главі — канцлеру Меркель. Він вважає, що «цей уряд приречений на розпад, поки його очолює Меркель». Стверджує, що в усіх бідах Німеччини винна вона, бо своїми діями прирекла країну на міграційну кризу і політичний розбрат у країні. На його думку, прикладом цього є марна дискусія про базову пенсію упродовж кількох місяців. «Бездіяльність Меркель і відсутність належного керівництва нависла над країною, як туман, — стверджує Мерц в інтерв’ю. І вважає, що така ситуація не має зберігатися ще два роки до чергових парламентських виборів у 2021 році: «Це не піде на користь ані Німеччині, ані Європейському Союзу». Фрідріх Мерц ставить питання руба: «До закінчення правління Меркель залишається ще два роки. За цей час ситуація може лише погіршитися. Тому правлячі партії Німеччини мають поставити собі запитання: хто несе відповідальність за руйнування однієї з наймогутніших країн у світі?»

Берлін.