Учора стартував третій Львівський безпековий форум. Його відкрили співзасновники — заступник Голови Верховної Ради восьмого скликання Оксана Сироїд та генерал-лейтенант американської армії у відставці Бен Ходжес.

Цього року тема форуму «Росія в Європі: старі помилки чи нові виклики». А Оксана Сироїд окреслила його лейтмотив так: «Безпеку обговорюють через призму загроз та технологій, але вони багатовимірні. За словами Ніколо Макіавеллі, правитель, щоб бути успішним і захистити себе і свою країну, має дуже добре знати історію та географію. Тож маємо два дні для обговорення цих складових».

Генерал Бен Ходжес зазначив, що у Львові для обговорення безпекових питань збирається багато молоді. «Це, мабуть, наймолодша конференція з тих, що доводилося відвідувати, — підкреслив він. — Тут молода енергетика… Люди беруть у цьому заході участь для того, щоб почути справжні поради». Зокрема, за словами американського генерала, Чорноморський регіон є дуже важливим «для всіх нас, і для США в тому числі». В чому полягає необхідність боронити кордони нашої країни, чітко усвідомлюють і в НАТО, підкреслив співголова форуму.

Ректор Українського католицького університету, в стінах якого традиційно радо вітають гостей форуму, отець Богдан Прах наголосив: безпека — це відповідальність за кожну людину і країну, за спільне минуле та спільне майбутнє. «Ми не можемо перекинути відповідальність на когось іншого, бо саме це може повернути нас до старих помилок, які спричинять нові трагедії», — сказав він.

Промовці, серед яких американські, румунські, німецькі, британські експерти і вчені, були одностайні: світ не розвивається під впливом однієї людини чи країни. Цивілізаційний вимір держав — це мирне співіснування. А безпека і суверенітет України, особливо з огляду на агресію Росії, вкрай важливі не лише для Європи й Америки, а всього світу. «Новий проект Росії 2014 року» щодо знищення нашої країни провалився. І вже ми змінюємо світ і всю систему міжнародної безпеки! Ані наші північні «брати», ані наші партнери не врахували багатьох ризиків. Хоча й передбачали, що Росія — агресивний партнер, який силою століттями змінює кордони. Про нові виклики для всіх цивілізаційних країн — у завтрашньому номері «Голосу України».

Вл. інф.

Фото: espreso.tv