При цьому він заявив, що «Газпром» готовий постачати українській стороні газ за нижчою ціною, ніж вона платить по реверсу.

«Ми готові до конструктивної роботи і з прокачування газу через Україну, і щодо поставок газу в Україну, причому зі значним зниженням ціни на відміну від тієї, яку споживачі газу російського отримують в Україні сьогодні», — сказав він, коментуючи недавні тристоронні газові консультації в Брюсселі, під час яких російська сторона несподівано висунула ультиматум, що погодиться на подальший транзит газу Україною, якщо Київ «забуде» про судові рішення Стокгольмського арбітражу. Речник Путіна Дмитро Пєсков озвучив вимогу публічно: для досягнення домовленостей щодо транзиту газу Україна має «виключити з порядку денного судові претензії».

Попри озвучений у Брюсселі ультиматум, директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці, що працює над позовними вимогами до «Газпрому» в новому арбітражному процесі.

До речі, 25 жовтня, Окружний суд Амстердама заарештував 100% акцій дочірньої компанії ПАТ «Газпром» — South Stream Transport B. V. за позовом «Нафтогазу України».

Раніше в українській компанії повідомили, що «Нафтогаз» продовжує вживати заходів для забезпечення виплати «Газпромом» боргу в сумі 2,56 мільярда доларів з відсотками, який російська компанія має сплатити за результатами рішення Стокгольмського арбітражу. Станом на сьогодні «Газпром» відмовляється виплачувати цей борг та вже вдався до заходів, метою яких є запобігання примусовому виконанню арбітражного рішення, в тому числі — передачі активів, таких як акції South Stream Transport B. V., у володіння інших суб’єктів господарювання».

Також стало відомо, що «Нафтогаз України» готовий пред’явити російському «Газпрому» позов на 11 мільярдів доларів, що може стати компенсацією у разі припинення транзиту.