Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України за участю Генерального прокурора України Руслана Рябошапки, розглянувши подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Ярослава Дубневича, визнав подання законним, оскільки «ініційовані, підтримані і внесені належними суб’єктами з дотриманням особливостей, передбачених частиною 3 статті 80 Конституції України, частини 2 статті 482 Кримінального процесуального кодексу України, частини 2 статті 218 Регламенту Верховної Ради України із зауваженнями, зазначеними в мотивувальній частині висновку щодо достатності та обґрунтованості подання, законності отримання доказів, зазначених у поданні», і відправив подання на розгляд до Верховної Ради.

Після засідання комітету Генеральний прокурор відповів на запитання журналістів. Він заявив, що ГПУ готує нові подання на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України, однак прізвищ не назвав. «Я казав, що буде 2—3 подання. Поки що залишаюся в межах цієї цифри. Можливо, більше», — сказав Руслан Рябошапка. На запитання, чи буде подання ГПУ на Петра Порошенка, Генпроку-рор відповів, що свої дії ГПУ не анонсує.

Стосовно розслідування справ Майдану Генпрокурор повідомив, що в ГПУ створено окремий спецдепартамент, який здійснюватиме процесуальне керівництво у справах Майдану і до складу якого входитиме три відділи. «Я думаю, що після того, як пішов пан Горбатюк (екс-керівник Управління спецрозслідувань ГПУ. — Ред.), якість розслідування значно підвищиться і ефективність підвищиться, — сказав Р. Рябошапка. — По-перше, ми створили окремий Департамент, який займатиметься процесуальним керівництвом у справах Майдану. По-друге, ми домовилися вчора з паном Трубою (директор Державного бюро розслідувань. — Ред.), що буде такий само спецпідрозділ у ДБР, який здійснюватиме розслідування, і ті справи, які ми маємо сьогодні, вони більшою своєю мірою перейдуть до ДБР, і там будуть люди, які цим займатимуться. Можливо, це будуть слідчі з Управління спецрозслідувань із ГПУ». Водночас, за словами Рябошапки, із 14,5 тисячі томів справ, які розслідував попередній департамент ГПУ на чолі з Горбатюком, лише 8 тисяч справ стосується власне подій на Майдані.

За повідомленням прес-служби ГПУ, начальником Департаменту ГПУ процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013—2014 роках, призначено Віктора Мисяка, а його заступником — Олексія Донського. Обоє і раніше працювали в ГПУ: В. Мисяк на посаді заступника начальника Департаменту — начальника управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії, а Олексій Донський — начальника відділу організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Управління спеціальних розслідувань ГПУ.

На запитання, чи відчуває Генпрокурор тиск на себе з боку деяких політиків, Руслан Рябошапка заявив: «На мої дії, вчинки і плани це не впливає. Ми не можемо керуватися якимись медійними атаками, через які люди хочуть досягти свого результату». Водночас Р. Рябошапка не виключив впливу олігархів на позицію деяких депутатів: «Я не виключаю, що ці олігархи теж можуть впливати чи якось допомагати депутатам формувати свою точку зору».

Генпрокурор виключив можливість екстрадиції олігарха Ігоря Коломойського з України до іншої країни, зокрема до США, якщо буде міжнародне доручення: «Я виключаю можливість екстрадиції громадянина України до іншої держави, тому що Конституція забороняє видачу громадян України іншим державам. І не залежить — Коломойський це чи якась інша людина».