За даними штабу OC, противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, іншої стрілецької зброї та озброєння БМП.

Загострення ситуації на Донбасі починається після входження на непідконтрольну Києву територію так званих російських «гумконвоїв». Про це повідомив тимчасово повірений у справах США Гаррі Кеміан на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер, 31 жовтня. За словами американського дипломата, на засіданні Форуму ОБСЄ зі співробітництва в сфері безпеки в середу було детально продемонстровано існування «очевидного взаємозв’язку між попередніми такими «гуманітарними конвоями» і сплеском атак і обстрілів на Донбасі з боку керованих Росією сил».

При цьому делегація Євросоюзу в ОБСЄ заявила про те, що російські «гумконвої» на Донбасі порушують суверенітет, територіальну цілісність України й основні міжнародні гуманітарні принципи. Згідно із заявою ЄС гуманітарна допомога має надаватися через міжнародний механізм, тому важливим є досягнення домовленості на переговорах у Мінську щодо цього питання.