У четвер парламент Греції прийняв закон, який упорядковує і прискорює процедури реєстрації біженців, а також має на меті зупинити потік мігрантів до грецьких островів в Егейському морі. Зокрема, він передбачає негайне видворення із країни мігрантів, які не мають права на міжнародний захист.

Електронне видання грецької газети Kathimerini зазначає, що дебати стосовно законопроекту відзначилися зіткненням різних думок. Основна суперечка розгорілася між лідерами СІРІЗА й «Нової демократії» Алексісом Ципрасом та Кіріакосом Міцотакісом.

Останній перед голосуванням звернувся до депутатів із закликом добре подумати. За словами нинішнього прем’єр-міністра, ухвалення закону дозволить Греції отримати «зрозумілу й функціональну систему про надання притулку», яка захищатиме біженців, але не «триматиме двері широко відчиненими» для всіх, хто незаконно намагається потрапити до країни.

«Закон про притулок дає ясне послання — ті, хто знає, що не заслуговують на притулок, але намагаються проникнути й залишитися в країні, більше не прийматимуться нами. Наша країна добре знає, як це бути біженцем, і даватиме притулок усім людям, яким загрожує небезпека. Але тепер це відбуватиметься за законом», — заявив Кіріакос Міцотакіс.

Колишній прем’єр Алексіс Ципрас обвинуватив Міцотакіса в «екстремістській риториці» й нагадав, що, будучи в опозиції, лідер «Нової демократії» критикував СІРІЗА за те, що пропонує зараз прийняти. Він попередив Міцотакіса, що новий закон може призвести до порушення прав людини, бо дозволить тримати мігрантів триваліший час у таборах, де умови перебування катастрофічно погіршуються. Крім того, закон ускладнює оскарження не задовільнених владою прохань про надання притулку в країні.