Цей показник становить майже третину від загальної кількості випадків за попередні дев’ять років. Однак надзвичайну ситуацію оголошено лише в Ужгороді, де всі 11 ситуацій із захворюванням — взаємопов’язані.

Щеплення є основним способом запобігання дифтерії. Нині діяльність усіх підрозділів сфери охорони здоров’я зосереджена на підвищенні рівня вакцинації в державі. Про це заявила міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька вчора під час прес-конференції.

«На сьогодні державою закуплено й роздано по всіх областях достатню кількість препаратів для щеплення, які є якісними та безпечними. Маємо 2 мільйони вакцин для дітей і 5 мільйонів — для дорослих», — додала вона.

За словами очільниці відомства, щоб убезпечити себе від хвороби, українці мають звернутися до сімейного лікаря: дітей необхідно вакцинувати відповідно до національного календаря щеплень, дорослі ж потребують ревакцинації щодесять років.

Зоряна Скалецька запевнила, що ситуації з нестачею препаратів бути не може, оскільки існує врегульований механізм розподілення доз між закладами охорони здоров’я. Окрім цього, і регіони, і області мають право передавати вакцину туди, де пацієнтів більше.

Зі свого боку генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта зазначив, що до кінця року Україна також у достатній кількості буде забезпечена сироваткою проти дифтерії. Уже сьогодні по регіонах розподілено 189 флаконів. У грудні очікують наявності 450 доз завдяки міжнародній гуманітарній допомозі. Водночас він наголосив, що масова вакцинація здатна в рази скоротити потребу в сироватці: «Варто перестати лікувати опіки, замість того щоб хапатися за гарячий чайник».