Дев’ять місяців залишилося чекати на головну подію чотириріччя у світі спорту — Ігри ХХХІІ Олімпіади. Хто з українських атлетів зуміє зійти в Токіо на заповітний п’єдестал? Відповідь на це запитання ми отримаємо в дні Ігор, які триватимуть з 24 липня по 9 серпня 2020 року. А поки що наші спортсмени докладають усіх зусиль, щоб отримати право на поїздку до Японії. Реальні сподівання на олімпійське «золото» Україна може пов’язувати з десятьма спортсменами чи командами. Тут варто згадати про фехтувальний спорт.

Передолімпійський сезон українська збірна з фехтування завершила на медальній ноті. Одне «золото», одне «срібло» і дві «бронзи» — такий врожай зібрали наші мушкетери нещодавно на доріжках Будапешта.

На першості світу Ольга Харлан (на знімку) вчетверте стала чемпіонкою в особистому заліку і вшосте загалом. У фехтуванні за кількістю індивідуальних нагород світового рівня нашу спортсменку, у котрої тепер чотири золоті, дві срібні й бронзова медалі, перевершує тільки одна — легендарна італійська рапіристка Валентина Веццалі (6-2-4). Нову сторінку вписав в історію вітчизняного фехтування й Ігор Рейзлін. 34-річний киянин став першим українським шпажистом, якому вдалося двічі зійти на п’єдестал пошани на одному чемпіонаті світу: він здобув «бронзу» в особистих змаганнях і «срібло» — разом з товаришами по команді Богданом Нікішиним, Анатолієм Гереєм і Романом Свічкарем. Ще одну бронзову медаль збірній України принесла колега Рейзліна по зброї Олена Кривицька.

Якби відбір на Ігри-2020 фінішував сьогодні, то ми були б представлені на головному старті чотириріччя двома командами: в чоловічій шпазі і жіночій шаблі. Але попереду ще чотири етапи Кубка світу, на яких шпажистам і шаблісткам потрібно буде здобути право виступати в Токіо.

Фінішує кваліфікаційний марафон у фехтувальників 15—26 квітня 2020 року так званими зональними відбірними турнірами, на які країни зможуть відрядити по одному представнику в кожному виді зброї, де їм не вдалося здобути жодної ліцензії за рейтингом FIE. Схоже, саме таким шляхом доведеться йти до Олімпіади нашим шаблістам, серед яких, нагадаємо, чемпіон І Європейських ігор у Баку-2015 Андрій Ягодка, а також представникам рапірного фехтування.

Наша жіноча команда нині переживає зміну поколінь. Щодо чоловічої, то тут і бронзовий призер чемпіонату світу-2013 Ростислав Герцик, і Клод Юнес, котрий зупинився за крок до медалі на березневому Кубку світу в Санкт-Петербурзі, і володар європейської «бронзи» (2008) Андрій Погребняк, і чемпіон Всесвітньої універсіади в Тайбеї-2017 Дмитро Чучукало.

Головні сподівання у Токіо пов’язуємо з олімпійською чемпіонкою Ольгою Харлан.

— Я з нетерпінням чекаю Олімпійських ігор у Токіо в 2020 році, і мені дуже хотілося б фехтувати там так само, як і в Будапешті. У фіналі я була спокійна. Це все, що було в моїй голові, — розповідає «Голосу України» Ольга Харлан. — Тому що якби я запанікувала за рахунку 14:14, я б почала робити помилки. Все було під контролем. Я провела довгу атаку. Олімпіада буде вже за рік. Усі сподіваються на краще. Передусім я хочу потрапити туди зі своєю командою. Мені необхідно буде попрацювати на командних змаганнях. Можна мету розділити так: провести хорошу підготовку до Токіо, потрапити на Олімпіаду, і в командні змагання зокрема, привезти з Токіо медаль. Яку — це вже інше питання. З досвіду скажу, що будь-яка медаль Олімпіади — на вагу золота!».

Довідково

На Олімпіаду-1996 (першу в історії незалежної України) до Атланти поїхали 230 українських спортсменів, до Сіднея-2000 — 231 атлет, до Афін-2004 — 245, до Пекіна-2008 — 254, до Лондона-2012 — 245, до Ріо-2016 — 205 спортсменів.

Фото з відкритих джерел.