Побоювання небезпідставні з огляду на історію з децентралізацією центрального опалення, яку розпочала міська влада понад два роки тому. За її програмою багатоповерхові будинки повинні були відключити від котелень і перевести на автономне опалення, що працює на електроенергії. До того ж на цей процес відводилося десь рік. Енергетики розкритикували такий крок міськкому, заявивши, що електромережі не готові до такого навантаження. Спочатку слід капітально відремонтувати внутрішню та зовнішню проводки. На це потрібен час, чітка організаційна робота та ресурси. Міська влада Рубіжного гарантувала людям свою фінансову підтримку щодо встановлення індивідуального опалення, але лише соціально незахищеним верствам населення.

Далі, згідно з програмою, багатоповерхівки від котелень відключили, газові котельні та тепломережі демонтували і... все. Роботи припинено. Електромережі до ладу не довели, заявки на встановлення «автономки» розглядали довго, неефективно. Вже був кінець грудня 2017 року, а тисячі квартир стояли без опалення. На цей час за рахунок бюджету міська влада встановила автономне електричне опалення лише чотирьом сотням абонентів з числа соціально вразливих верств населення, ще 850 абонентам провели монтаж системи опалення без підключення, 1 тис. 730 встановили автономне газове опалення за свої гроші, а понад 6 тис. залишилися без тепла.

Містяни з цього приводу влаштували мітинг і звинуватили міську владу у зриві опалювального сезону. Зважаючи на таку ситуацію, обласна влада у 2018 році підтримала Рубіжне, посприявши тому, щоб із різних джерел фінансування місто отримало 136 млн грн для розв’язання проблеми теплопостачання. Минуло більше року, а частина рубіжан знову мерзнутиме.

Секретар Рубіжанської міськради Анатолій Бусенков сьогодні вимушений визнати, що питання подачі тепла в житлові будинки залишається відкритим, і влада тут, виявляється, безсила. «Мною було дано доручення про необхідність збору інформації та підготовки акта по кожному будинку — чи зможе він прийняти тепло від центральної котельні. Але на сьогодні, на превеликий жаль, реальної картини я так і не отримав. Рівень підготовки і розуміння людей, які працюють на комунальних підприємствах, далекий від професіоналізму і, м’яко кажучи, залишає бажати кращого», — пояснив він.

За підрахунками міськради, у нинішньому сезоні без опалення залишаться майже 3 тис. осель. Розуміння, що це за квартири, на жаль, немає. Чиновники стверджують, що рубіжани «автономку» встановлюють, однак частина містян досі не заявила про це, тому є імовірність, що й цього року вони можуть залишитися без тепла.

До речі, депутати міськради достроково припинили повноваження міського голови Сергія Хортіва, звинувативши його у порушенні Конституції і законів України щодо дотримання прав та свобод громадян. Пригадали йому і зрив програми децентралізації теплопостачання міста.