Про це вчора заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу на спільній прес-конференції з українським колегою Вадимом Пристайком у Києві, де перебував з візитом. «Естонія — відданий друг України і підтримує повне її приєднання до політичної сім’ї Європейського Союзу та НАТО на підставі відповідних реформ та трансформацій у країні», — зауважив Урмас Рейнсалу.

Глава естонського МЗС нагадав, що Естонія стала першою з країн ЄС, яка заявила про невизнання російських паспортів, виданих на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Також Урмас Рейнсалу під час прес-конференції (на знімку) наголосив, що Естонія ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією і регіонів сходу України й підтримує суверенітет та територіальну цілісність нашої країни. «Росія — агресор, а Україна — жертва агресії. Саме так необхідно розглядати цю ситуацію. І ми готові до поглиблення співпраці в безпекових питаннях», — зазначив він.

Міністр анонсував зустріч президентів України та Естонії Володимира Зеленського і Керсті Кальюлайд на-прикінці листопада в Таллінні. За його словами, двосторонні відносини країн безхмарні, «але є ще багато сфер, в яких ми можемо покращити нашу співпрацю».

Стосовно цього Вадим Пристайко уточнив, що під час зустрічі йшлося, зокрема, про взаємодію у сфері діджиталізації та кібербезпеки.

Окремою темою прес-конференції стала майбутня зустріч у «нормандському форматі». Журналістів цікавило, чи висуває Росія додаткові умови для проведення цих переговорів. За словами українського міністра, перемовини між лідерами України, Франції, Німеччини та РФ мають відбутися без додаткових умов. «Є вимога по підготовці документа, який лідери розглянуть. У вересні, коли ми домовлялись, було всього дві вимоги: визнання «формули Штайнмаєра» та розведення в трьох ділянках. Ми завершуємо зараз третю ділянку. Російська сторона почала говорити про документ, який сторони мають погодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було. Хоча, в принципі, якщо це документ, який буде по результатах зустрічі, його можна буде підготувати, щоб лідери не сиділи і на чистому аркуші не починали писати результат», — заявив Пристайко. За його словами, в МЗС готові до цієї зустрічі й сподіваються, що якщо не буде обстрілів з боку Росії, то почнеться розведення сил у Петрівському.

Фото зі сторінки у Твіттері Урмаса Рейнсалу.