Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект Сергія Лабазюка № 0856 «Про сільськогосподарську кооперацію».

Про це повідомила прес-служба народного депутата.

За словами автора законопроекту, його ухвалення дасть змогу фермерам та аграріям об’єднуватися та бути конкурентоспроможнішими та ефективнішими на ринку.

Сергій Лабазюк нагадав, що давно виступає за те, щоб підтримати мале та середнє підприємництво в Україні і ухвалити закон про сільськогосподарську кооперацію.

«Є люди, які говорять, що в нас все створено. В Україні працює 1—1,5%, а в європейських країнах 70% сільськогосподарських кооперативів!» — підкреслив політик.

Він переконаний, що кооперація дасть змогу створювати робочі місця, забезпечувати сім’ї, збільшувати виробництво сільськогосподарської продукції.

За словами С. Лабазюка, відсутність такого закону суттєво знижувала можливість розвитку обслуговуючих кооперативів та робила їх неконкурентними на ринку.

Депутат підкреслив, що з прийняттям закону кооперативи самостійно зможуть визначатися за якою формою їм працювати — бути виробничими, переробними чи багатофункціональними, а також працювати з одержанням прибутку чи без.

«Фермери зможуть засновувати сільськогосподарські кооперативи для спільного виробництва, чого зараз робити не можуть; кооператив зможе надавати до 20% своїх послуг тим, хто не є його членами, а це розширення поля для діяльності; зерновий чи молочний кооператив зможе набути права власності на продукцію своїх членів, що відкриває можливості для організації власної переробки та доступу до фінансових інструментів через ті самі аграрні розписки», — сказав член аграрного комітету.

За словами С. Лабазюка, прийняття цього закону призведе до таких позитивних наслідків:

- дасть шанс малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції конкурувати на рівних правах з агрохолдингами;

- члени кооперативу самостійно визначатимуть, який у них вид діяльності кооперативу;

- значно знизяться ціни на продукти, прибравши одного або кількох посередників між споживачем та виробником продуктів харчування;

- поліпшиться доступ до банківських послуг малих та середніх фермерів, які об’єдналися в кооперативи.

Сергій Лабазюк закликав Верховну Раду ухвалити закон про кооперацію, який схвалив аграрний комітет.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект «Про сільськогосподарську кооперацію» 4 червня 2019 року.