МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із незаконною поїздкою депутата Держдуми РФ Олексія Журавльова на початку листопада 2019 року на тимчасово окуповану територію України в Луганській області. «Вважаємо цю поїздку, як усі попередні не узгоджені з українською стороною «візити» російських посадовців на тимчасово окуповані території України в Донецькій та Луганській областях, а також в Автономну Республіку Крим та м. Севастополь, грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності України», — йдеться у заяві, розміщеній на сайті зовнішньополітичного відомства.

В цьому контексті, відзначили у міністерстві, до О. Журавльова вже застосовано обмежувальний захід у вигляді безстрокової заборони в’їзду на територію нашої країни. МЗС спільно з правоохоронними органами перевіряє інформацію, чи не перебувала зазначена особа на ділянці розведення сил та засобів у районі н. п. Золоте Луганської області.

На інцидент з О. Журавльовим відреагували й у Міноборони. У відомстві наголосили, що частина міста Золоте, яку відвідав російський депутат, знаходилася та знаходиться на тимчасово окупованій території і не підпадає у зону розведення військ. «Згідно з даними, так званий візит О. Журавльова відбувся до селища (населеного пункту-сателіта) Золоте-5, яке не підпадає у зону розведення військ. Таким чином, заяви про те, що цей візит став можливим через відведення ЗС України на нові позиції, є некоректними та мають провокаційний характер», — йдеться у повідомленні на сайті міністерства. Окрім того, у відомстві планують звернутися до Місії ОБСЄ з проханням надати роз’яснення щодо нібито супроводження Журавльова представниками Моніторингової місії. У Міноборони також відзначили: «Будь-які візити іноземних громадян до України, здійснені з порушенням визначеного порядку перетинання державного кордону України, є порушенням українського 
законодавства».

Нагадаємо, раніше в Інтернеті з’явилось відео, як депутат Держдуми РФ Олексій Журавльов нібито відвідав Золоте після розведення сил. Відео свідчить, що його супроводжували особи, які можливо є представниками СММ ОБСЄ та Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).