Документ напрацьовували протягом року спільно з представниками українсько-швейцарського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у рамках меморандуму про співробітництво між керівництвом проекту й обласною владою.

До 500 тисяч тонн різних типів відходів виробляється упродовж року на території області. Майже вся їхня кількість (99,6 відсотка) потрапляє на полігони і стихійні сміттєзвалища. Тільки незначна частина сортується, і зовсім мала кількість потрапляє на повторну переробку. Не дивно, що полігони переповнені відходами, їх експлуатують із порушенням екологічно-санітарних норм.

— Наше завдання — збільшити за наступні десять років до десяти відсотків обсяги переробляння і повторного використання відходів, — зазначив експерт-консультант проекту DESPRO з питань поводження з відходами Дмитро Лазненко. — І навпаки, зменшити за цей час кількість захороненого побутового сміття до 30%.

У документі йдеться також про зменшення до 2030-го кількості полігонів та звалищ, нині їх нараховується 741. Планується створення одного полігона на декілька районів із загальною кількістю населення від 150 до 500 тисяч осіб. У таких місцях встановлять сміттєсортувальні станції, діятиме скоординована система збирання та транспортування відходів. Передбачено облаштування п’яти-шести таких полігонів з урахуванням екологічної ситуації.

Обласна влада ознайомила з основними положеннями документа керівників територіальних громад області на зібранні, що відбулося на базі Іллінецької ОТГ, де вже частину відходів переробляють на тротуарну плитку.