Голова Вигодської ОТГ Ярослав Наум.

 


Учасники семінару у Вигоді.

Фото Івано-Франківського ЦРМС та автора. 

Умілі адміністративні рішення та вдале географічне розташування дають змогу ОТГ демонструвати стійке зростання.

Бюджет Вигодської селищної ради об’єднаної територіальної громади становить майже 105 млн грн, і з них майже половина — власні доходи. Допомагає вигідне географічне розташування: тут проходить дорога Р-21 Долина — Хуст, що веде на Закарпаття. Вершини Лиса гора та Городище Велике (відповідно — 1158 і 1377 м над рівнем моря), принадливі краєвиди Бескидів-Карпат щороку приваблюють десятки тисяч гостей.

Як не скористатися такими можливостями? Разом із приватними структурами тут дбають про розвиток туристичної галузі. Візитівка Вигоди — «Карпатський трамвай», діє комунальне підприємство «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки». Цей неординарний інтерактивний музей присвячений гірській місцевості. Щоразу нові експозиції: покрутиш ручкою — і чути спів пташок чи відкривається серцевина дерева, а то й заглянеш на дно озера, до нори звіра або дупла з комахами, самотужки визначиш за лускою вік риби.

У населених пунктах ОТГ за участю місцевих підприємців відновлено відпочинково-паркові зони, де щороку відбуваються фестивалі. Одне з гастрономічних вражень Вигоди — медоварня «Чорна бджола», тут є все, що можна виготовити з меду й не тільки.

«Саме створення відпочинкової інфраструктури та організація цікавих подій допомагає розкрити принади краю, розвинути туристичну привабливість ОТГ, на доповнення вже сформованому десятиліттями іміджу цієї території як центру деревообробної промисловості», — зазначає голова Вигодської ОТГ Ярослав Наум.

Стан та перспективи впровадження реформи децентралізації на Івано-Франківщині на прикладі Вигодської ОТГ, фінансові показники роботи громад та паралельне реформування освітньої і медичної галузей обговорили тут у рамках семінару «Адміністративно-територіальна реформа на Прикарпатті: очікування, реалії, завдання». Його організували Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» та облдержадміністрація.

Профільний заступник голови ОДА Світлана Онищук відзначила, що саме ОТГ на повний голос заявляють про себе як про центри економічного зростання і демонструють добру динаміку в поліпшенні місцевих послуг.

«Усі ОТГ Прикарпаття мають стійке зростання порівняно із територіями, які поки що не скористалися перевагами реформи децентралізації. Адже місцева влада отримує якісніше розуміння своїх ресурсів та інструменти ефективно управляти ними», — наголосив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.