Їх придбали завдяки реалізації міжнародного проекту, що фінансується Світовим банком.

Нову комп’ютеризовану техніку іноземного виробництва представники фірм-виробників уже змонтували й налаштували на першому поверсі хірургічного корпусу. Для повноцінного та безперебійного функціонування її уведуть в експлуатацію після завершення будівельних опоряджувальних робіт у цьому приміщенні, яке також оновлюють. Тобто до кінця нинішнього року.

Створений на основі передових технологій 160-зрізовий комп’ютерний томограф замінить застарілого і фактично зношеного від цілодобової експлуатації у провідному медичному закладі області попередника. Новинка, яку вже випробовували в тестовому режимі, здатна забезпечувати медиків максимально чіткими зображеннями проблемних зон пацієнтів навіть при найскладніших дослідженнях.

Предметом особливої гордості керівництва лікарні став новітній магнітно-резонансний томограф вартістю 1,2 мільйона доларів. Демонструючи його журналістам, головний лікар закладу Григорій Оксак (на знімку) зазначив, що МРТ із такими параметрами якості в Україні поки що лише два. Один у столичній клініці, другий функціонуватиме в Полтаві.

Не менш важливо й те, що цей діагностичний комплекс завважки 8 тонн за потужністю, роздільною здатністю та якістю зображення практично удвічі перевищує відповідні характеристики подібного апарата, яким «озброєні» спеціалісти знаного у Полтаві приватного медичного центру. При цьому за обстеження на останньому мешканцям регіону доводиться платити приватникам чималі гроші.

Натомість в обласній клінічній лікарні, яка є комунальним підприємством облради, за направленням лікаря цю процедуру на сучаснішому МРТ фахівці виконають безплатно для пацієнтів.

Фото автора.