Усі кошти державних освітньої та медичної субвенцій Косівському району надійшли вчасно. Майже на чотири мільйони гривень перевиконано план власних надходжень. Однак на початок листопада працівникам системи охорони здоров’я заборгували приблизно вісім мільйонів гривень. До кінця року на цю статтю витрат не вистачає 10 мільйонів гривень.

Таку цифру озвучив перший заступник голови Косівської РДА Богдан Марчук під час понеділкової онлайн-наради в облдержадміністрації. Скорочено 46 посад та п’ять ліжко-місць. На ліквідацію заборгованості в Кутській лікарні із районного бюджету виділили 300 тисяч гривень. Такий дисбаланс зумовлений тим, що в бюджеті на 2019 рік закладено коштів на виплату зарплати працівникам дошкільних навчальних закладів та техпрацівникам (вона фінансується з місцевого бюджету) лише на 11 місяців. Через брак коштів. Натомість цьогоріч додатково відкрито п’ять дошкільних груп. Анонсоване підвищення зарплати дошкільним працівникам на 10 відсотків також лягло на плечі місцевого бюджету. Тож на це витратили кошти з перевиконання районного бюджету.

Медичну субвенцію на зарплату дають у розрахунку на одного мешканця (раніше було на кількість ліжко-місць). У гірському Косівському районі через значні відстані між населеними пунктами велика розгалуженість медзакладів. Лише лікарень чотири — ЦРЛ у Косові, а ще в Кутах, Космачі та Яблунові. Хоча у трьох останніх створено ОТГ, на зарплату медикам не вистачає. «Отож без допомоги області не обійтися», — констатував Богдан Марчук.

Голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль нагадав під час наради (на знімку), що за результатами проведеного в Косівському районі аудиту виявлено порушень фінансової дисципліни торік і в І кварталі поточного року на п’ять мільйонів гривень, зокрема в медичній галузі. Отож до порядку далеко. На що Богдан Марчук зауважив, що десь кошти витратили на погашення старої заборгованості із виплати зарплати, десь — на ліки для соціально не захищених верств населення. За цими фактами ведеться слідство.

Хоч би там як, а працівники за виконану роботу повинні отримати зарплату, й керівник області пообіцяв звернутися з цим питанням до Кабміну щодо виділення додаткових коштів Косівському району. Трохи підсобить і область.

Фото автора.