Пакет соціальних пільг, передбачений чинним законодавством для військовослужбовців, є прорадянським, а деякі з них — узагалі архаїчні. На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова під час прес-конференції «Нові соціальні стандарти для військовослужбовців та учасників бойових дій».

«Люди, які захищали наш кордон, повинні отримати соціальний захист, і це ні в кого не викликає сумнівів. Водночас реєстр учасників бойових дій (УБД), створений у Міністерстві у справах ветеранів, містить 370 тисяч осіб, частина з яких не є учасниками Збройних Сил України. До нього також не включені добровольці 2014—2015 років», — зауважила Г. Третьякова і додала, що майже третина внесених до реєстру осіб входять до складу військових формувань так званих цивільних служб, тобто тимчасово перебували біля точки зіткнення. Депутат нагадала, що наше законодавство змінювалося і спочатку для того, аби отримати статус УБД, було потрібно три дні, нині — місяць.

«Думаю, настав час, коли ми маємо створити окремо соціальний пакет для Збройних Сил України, для людей, які справді беруть участь у військових діях, і окремо попрацювати над соцпакетами для тих служб, які не беруть участі у бойових діях, а перебувають близько до точки зіткнення. Це, зокрема, стосується Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної фіскальної та прокурорської служб», — наголосила голова комітету.

«Люди, які виконують свої професійні обов’язки, перебуваючи там, можуть потрапляти під обстріл, і їх життю та здоров’ю може бути завдана шкода. Водночас безпосередня участь у бойових діях не є їхнім завданням», — зауважила Галина Третьякова, додавши, що має бути розмежовано Збройні Сили України і добровольців, яких ще називають комбатантами (у перекладі з французької — той, хто бореться).

«Україна ратифікувала Женевську конвенцію щодо комбатантів. До них належать добровольці, які мають командирів, носять шеврони, зброю, взаємодіють із ЗСУ. Нині такі угрупування є, і ми, як суспільство, маємо для себе з’ясувати їх статус і як ми маємо їх реєструвати для того, щоб у будь-який момент можна було захистити монополію держави на застосування зброї», — сказала вона.

Щодо соціальних пільг, то вони, на переконання Г. Третьякової, повинні відповідати стандартам НАТО.

Також народний депутат наголосила, що комітет та міністерство опрацьовують окремий законопроект про статус ветеранів для того, щоб кодифікувати всіх ветеранів і учасників бойових дій. Такий законопроект, за її словами, повинен містити, крім системи захисту ЗСУ, добровольців, і принципи роботи з громадськими організаціями, які об’єднають учасників бойових дій та ветеранів. Наразі таких організацій 500. Щоправда, така кількість ускладнює співпрацю з ними уряду, парламенту та Офісу Президента.

«Тож необхідні зусилля з боку громадськості щодо самоорганізації для того, щоб усі їхні напрацювання були використані у законопроекті, а сам законопроект був сприйнятий суспільством», — констатувала голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.