Питання особистої безпеки та незалежної діяльності журналістів в Україні сьогодні актуальні як ніколи. Адже однією з найважливіших складових, що засвідчують авторитет тієї чи іншої країни, є інформаційний потенціал, стан свободи слова та розвитку засобів масової інформації. Звісно, без свободи слова у ЗМІ не може бути демократичного суспільства.

В Україні нескінченна кількість нападів на журналістів та бездіяльність правоохоронців щодо розслідування цих злочинів. За статистикою Національної спілки журналістів, найчастіше представники четвертої влади страждають від нападів посадових осіб, чиновників і депутатів. На другому місці поліцейські та працівники інших силових відомств.

«Сьогодні ми можемо оцінювати наших політиків за їхнім ставленням до роботи засобів масової інформації. Адже головна з причин придушення свободи слова в країні — не лише фінансові труднощі ЗМІ, а й посилення політичного тиску. Органи влади повинні вести діалог із журналістами, а не лише виступати з монологами на їхню адресу. Я хочу нагадати, завдання четвертої влади — вказувати можновладцям на їхні помилки, а не бути їхніми слугами», — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич.

Мета слухань — привернення уваги влади до цієї кричущої проблеми. «Наша робоча група склала низку рекомендацій щодо змін у системі правоохоронних органів, у законодавстві та настанови для самих журналістів», — зазначив голова комітету і додав, що депутати планують проводити спеціальні сесії для журналістів і можновладців не лише в столиці, а й у регіонах. Оскільки, на переконання Нестора Шуфрича, суспільство повинне розуміти, яку важливу роль для країни відіграє четверта влада. Так само як журналісти мають розуміти свою відповідальність перед державою. «Наша мета — створити умови для розвитку незалежної та водночас безпечної журналістики в Україні», — резюмував глава комітету.

Вл. інф.