Про це заявили представники органів місцевого самоврядування Тячівського і Рахівського районів на Закарпатті. Наразі склалася така ситуація, що на рахунках Державного казначейства субвенційні гроші є, однак через внутрішні урядові документи та розпорядження використати їх для відповідних потреб на місцях не можуть. Народний депутат України Василь Петьовка, до виборчого округу якого і входять ці два гірські райони, зажадав від міністра фінансів втрутитися в ситуацію.

Ще в середині року уряд затвердив розподіл частини коштів субвенції з державної казни місцевим бюджетам. Зокрема, в Рахівському районі за ці гроші мали капітально відремонтувати аварійні стіни будинку культури в селі Чорна Тиса, встановити вуличне освітлення із за-стосуванням енергозберігаючих технологій у селі Луги, селищі Ясіня, відремонтувати настил автомобільного мосту в селі Луг, встановити дитячий майданчик в Діловому... Сподівалися жителі району і на капітальний ремонт дитсадка в селі Костилівка та шкіл у селах Добрик і Середнє Водяне.

Оскільки кошти блокують, то з настанням зими виникає критична ситуація з перекриттям даху у ЗОШ № 2 селища Великий Бичків. У прес-службі В. Петьовки нагадують: узимку цього року внаслідок погодних умов на школі пошкоджено дах. Роботи тут розпочали, однак через блокування коштів Держказначейством продовжувати капітальний ремонт даху та перекриття — ніяк. Про цивілізовані умови навчання дітей у ситуації, що склалася, говорити не доводиться, адже під загрозою не лише зрив навчального процесу, а й насамперед здоров’я та безпека учнів і педагогів навчального закладу.

Так само, через блокування коштів, наразі не йдеться про капітальний ремонт ДНЗ (ясла-садок) № 1 у селі Терново Тячівського району.

Ще одна проблема, що виникла через штучне блокування коштів, — розрахунки з підрядниками, які вже завершили роботи. Зокрема, в селах Богдан і Кваси. Коли підрядні організації отримають кошти за виконані там роботи — невідомо.

Усе це народний депутат України Василь Петьовка виклав у відповідному зверненні до міністра фінансів Оксани Маркарової. І наголосив: очільниця Мінфіну зобов’язана відреагувати на критичну ситуацію й усунути перешкоди штучного гальмування процесів розвитку громад на місцях, зокрема в Рахівському та Тячівському районах Закарпаття.