Відповідні вимоги прописано в Умовах прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2020 році, затверджених наказом МОН.

Такий мінімальний бал мають набрати вступники, які планують здобути диплом бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної середньої освіти. Інакше їх не допустять до конкурсного відбору.

Міністерство освіти не змінило порівняно з поточним роком вимоги до майбутніх медиків. Встановлений новими Умовами прийому мінімальний бал для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» з другого та третього конкурсних предметів залишився на рівні 150 балів. Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» не може бути меншим за 130 балів.

Водночас конкурсний бал для вступу на спеціальності галузі знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини» порівняно з 2019-м збільшили — тепер він не може бути нижчим за 140 балів. Раніше був на рівні 130.

Наступного року збережуться регіональний, галузевий, першочерговий та сільський коефіцієнти, які додають кілька балів вступникам.

А от юристів за державний кошт готуватимуть менше. Прийом вступників за державним або регіональним замовленням для здобуття ступеня молодшого бакалавра за всіма формами здобуття освіти, а також для здобуття ступенів бакалавра, магістра за заочною формою здобуття освіти за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право» у 2020 році не проводитимуть.

У 2020-му вступники матимуть змогу подати до п’яти заяв до вишів на місця державного чи регіонального замовлення. Кількість заяв на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб не обмежуватимуть.

У кожній заяві на бюджетну форму навчання вступник традиційно має визначити її пріоритетність.

Для вступу на перший курс на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та медичного магістра на основі повної загальної середньої освіти у 2020 році прийматимуть сертифікати ЗНО 2017-го, 2018-го, 2019-го та 2020 року з усіх предметів, окрім англійської, французької, німецької та іспанської мов. Виші прийматимуть сертифікати з іноземних мов за три роки — з 2018-го по 2020-й.

Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступатимуть на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань), зараховуватимуться бали сертифікатів ЗНО (результати вступних іспитів та творчих конкурсів) з трьох конкурсних предметів, молодшого бакалавра — з двох.

Відповідно до нових Умов прийому, реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня. Прийом заяв та документів стартує 13 липня і фінішує 16 липня для абітурієнтів, які вступатимуть на основі співбесіди або вступних іспитів і творчих конкурсів, 22 липня — для тих, хто вступатиме за результатами ЗНО, іспитів та творчих конкурсів, складених з 1 до 12 липня.

Формування рейтингових списків вступників, які вступають на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів, надання рекомендацій для зарахування та оприлюднення списку рекомендованих з повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за кошти державного або місцевого бюджету здійснюється не пізніше 12-ї години 27 липня.

Вступники, які отримають рекомендацію, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 18-ї години 31 липня.

Зарахування вступників, що навчатимуться коштом державного або місцевого бюджету, відбудеться 1 серпня, зарахування на контракт триватиме до 30 вересня.