Протягом трьох років ПАТ «Укрнафта» безрезультатно намагалося захистити в судах своє законне право на здійснення підприємницької діяльності на Червонолуцькому родовищі (справа № 826/14653/17 за позовом ПАТ «Укрнафта» до Держгеонадра та ТОВ «Аркона Газ-Енергія»).

Адміністративні суди всіх інстанцій, як за шаблоном, відмовлялися навіть розглянути позов компанії. Це була, по суті, відмова бізнесу в його конституційному праві на доступ до правосуддя.

ЗМІ, зокрема й «Голос України», стежили за цією резонансною справою, профспілки та колектив ПАТ «Укрнафта» брали активну участь у мирних акціях протесту біля будівлі Вищої ради правосуддя, спрямованих на забезпечення права компанії на справедливий суд. 10 вересня Верховний Суд нарешті задовольнив касаційну скаргу товариства та зобов’язав суд першої інстанції розглянути позовні вимоги по суті.

Водночас, в іншій судовій справі, ініційованій Генеральною прокуратурою України, предметом якої також були претензії правоохоронного органу до законності видачі Держгеонадра права на промислове видобування корисних копалин Свистунківсько-Червонолуцького родовища ТОВ «Аркона Газ-Енергія», Верховний Суд очікувано самоусунувся від оцінки доводів ПАТ «Укрнафта» та Національного антикорупційного бюро України.

У цій справі ПАТ «Укрнафта» було лише третьою особою на стороні Генеральної прокуратури України. Враховуючи обмежений процесуальний статус товариства, його доводи залишилися поза увагою суду, а позовні вимоги правоохоронців — без задоволення. ЗМІ висловлювали обґрунтовані сумніви в тому, на чиєму боці «грає» Генеральна прокуратура та чи не є позов ГПУ щодо «Аркони» черговою грою в піддавки й імітацією бурхливої діяльності під гаслами захисту інтересів держави.

У жовтні 2019 р. справа за позовом ПАТ «Укрнафта» з Верховного Суду надійшла до суду першої інстанції. Визначено склад суду. Таким чином, найближчим часом Окружний адміністративний суд м. Києва розпочне розгляд позовних вимог саме ПАТ «Укрнафта» до Держгеонадра та ТОВ «Аркона Газ-Енергія» щодо видачі спецдозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища.

ПАТ «Укрнафта» оптимістично оцінює судову перспективу цієї справи, адже в ній поєднуються і приватний, і публічний інтерес щодо відновлення порушених майнових прав держави на отримання справедливої грошової компенсації за незаконно відчужений спеціальний дозвіл на користування надрами.