Про це 6 листопада повідомив глава Комітету Палати представників з розвідки Адам Шифф, інформує DW. 

Згідно з повідомленням, 13 листопада заслухають тимчасового повіреного в справах США в Україні Вільяма Тейлора та заступника помічника держсекретаря Джорджа Кента. 15 листопада свідчитиме колишня посол США в Україні Марі Йованович.

Раніше конгресмени проводили слухання щодо імпічменту Трампа в закритому режимі, однак Конгрес оприлюднив стенограми свідчень кількох допитаних, зокрема Вільяма Тейлора, Марі Йованович, колишнього спецпредставника Держдепу з питань України Курта Волкера, посла США в ЄС Ґордона Сондленда. Під час допиту конгресмени прагнули з’ясувати, чи був тиск з боку президента США на українську владу і чи мала місце так звана обіцянка «послуги за послугу». При цьому з боку України нібито очікували початку розслідування стосовно сина потенційного суперника Трампа на президентських виборах  2020 року Джозефа Байдена. З боку США обіцяли натомість військову підтримку.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив конгресменам, що надання Україні безпекової допомоги прямо пов’язувалось Білим домом з початком в Україні розслідування стосовно компанії Burisma, в якій працював Хантер Байден. Цікаво: цього тижня стало відомо, що посол США в ЄС Ґордон Сондленд, який минулого місяця заявив, що він не знав, чому допомогу Україні було заморожено, цього тижня змінив свідчення і в листі, вже долученому до стенограми його допиту, вказав, що таки обговорював зв’язок надання оборонної допомоги Україні з заявою Києва стосовно початку антикорупційного розслідування. «Ті дві вступні заяви освіжили мою пам’ять щодо певних розмов на початку вересня 2019-го», — йдеться у стенограмі. «Тепер я пригадую особисту розмову з паном Єрмаком (радником президента Володимира Зеленського), у якій я сказав, що надання Україні допомоги США навряд чи відновиться, допоки Україна не зробить відкритої антикорупційної заяви, яку ми обговорювали багато тижнів», — цитує лист Сондленда «Голос Америки».

Курт Волкер під час свідчень неодноразово зауважував, що адвокат Трампа Руді Джуліані, який є одним з фігурантів скандалу, доклав зусиль, щоб сформувати в президента США негативне ставлення до української влади як абсолютно корумпованої. За словами Волкера, Руді Джуліані хотів, щоб офіційний Київ виступив з публічною заявою про початок розслідування проти Burisma, загадавши при цьому ім’я Байдена, і нібито українське втручання у вибори в США 2016 року. Водночас він зауважив, що Дональд Трамп ніколи не просив у нього особисто про «послугу за послугу».

Дональд Трамп, подякував Волкеру за свідчення і вказав у Твіттері, що той ще раз підтвердив: з боку Трампа не було жодного прохання «послуги за послугу», а розпочата процедура імпічменту є полюванням на відьом. 

Що стосується свідчень Тейлора та Йованович, яка розповіла, що її було звільнено передчасно з посади посла США в Україні за нібито нелояльність до Дональда Трампа, то президент США написав у Твіттері, що не знає таких людей.