Днями під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розглядалося одразу кілька важливих законопроектів, які матимуть значний вплив на економіку та суспільство. Передусім мова про проекти законів, які регулюватимуть діяльність колекторів та створення Бюро фінансових розслідувань.

Утім, розпочалося засідання комітету з того, що його члени рекомендували внести до порядку денного сесії Верховної Ради розгляд низки не менш резонансних законопроектів, які стосуються легалізації азартних ігор (№ 2285), скасування військового збору (№ 2285 та № 2252-2), або ж диференціації його ставки (№ 2285-1).

Щодо колекторів, то, на думку народного депутата Ольги Бєлькової, яка представила відповідний законопроект, їхню діяльність в Україні давно час впорядкувати. «Часто колектори зловживають своїм становищем — телефонують уночі, погрожують. На засіданні робочої групи була названа кількість людей, яких колектори довели до самогубства», — розповіла Ольга Бєлькова, обґрунтовуючи необхідність унормувати «повноваження» таких компаній. Вона вважає, що законом можна, зокрема, посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії колекторів (мова про погрози, ті ж нічні телефонні дзвінки, насилля). А також варто запровадити ліцензування таких компаній. Щоправда, хто опікуватиметься цим процесом — Нацбанк, Міністерство юстиції чи інший державний орган, поки невідомо. Однак Ольга Бєлькова просила комітет ухвалити законопроект за основу, зважаючи на його високу суспільну важливість (і колеги її підтримали), додавши, що документ ще доопрацьовуватимуть.

Найбільше суперечок й правок (понад шістсот!) викликав законопроект «Про Бюро фінансових розслідувань», який вже готується до другого читання. Нагадаємо, бюро замінить податкову міліцію, яка досі функціонує. За словами доповідача цього законопроекту, народного депутата Ольги Василевської-Смаглюк, до новостворюваного органу набиратимуть лише на конкурсній основі, законопроектом встановлена гранична кількість його працівників та рівень їхніх зарплат (до слова, обіцяє бути немалим). Особливо підкреслюється, що важливим елементом бюро буде аналітична складова. У членів комітету виникло багато запитань й правок, які активно обговорювалися. Водночас представниця опозиційної «Європейської солідарності» Ніна Южаніна обурилася, що остаточну таблицю з правками отримала «за п’ять хвилин до засідання». «Ви серйозно вважаєте, що за такий час можна вивчити 490 сторінок?» — запитала вона у членів комітету. Однак розгляд законопроекту продовжився й, зрештою, народні депутати погодили всі проблемні питання.

Ще одним важливим пунктом порядку денного засідання комітету стала рекомендація призначити членом Ради Нацбанку Валерія Шарпана. Таке рішення комітет ухвалив шляхом рейтингового голосування. Валерій Шарпан, який нині є головним експертом Ради НБУ, набрав 17 голосів. На другому місці — колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник, який заручився підтримкою 10 народних обранців. Відповідний проект постанови про призначення нового члена Ради НБУ комітет винесе на голосування парламенту.

Також члени комітету обговорили та схвалили проект закону про фінансовий лізинг та зміни до деяких законів та до Податкового кодексу у зв’язку з ратифікацією угоди між урядами України та США для поліпшення виконання податкових правил.