У ній узяли участь українські чиновники, а також експерти з США та Європейського Союзу. Відкрив захід Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Уряд задекларував бажання досягти значного економічного зростання, — сказав глава Кабміну. — Але воно неможливе без чесної конкуренції. Маємо зробити так, щоб в Україні були захищеними не лише право власності, а й правила гри. Це надзвичайно важливе завдання на найближчі роки».

Нині на значній частині конкурентних ринків держава присутня як гравець, зауважив Прем’єр-міністр. За його словами, це неправильно, а змінювати ситуацію планують через приватизацію. Очевидно, що за таких обставин має діяти сильний інститут, який захищав би конкуренцію. Цю функцію міг би виконувати Антимонопольний комітет України, але сучасна архітектура цього відомства має низку істотних 
недоліків, упевнений О. Гончарук. 

Для АМКУ вже нині накопичилося чимало роботи, наголосив О. Гончарук. Маємо проблеми в енергетичній сфері та в інфраструктурі. Тут змінюють моделі раніше природних монополій і намагаються створити нові конкурентні ринки. Абсолютно очевидно, що наступного року має запрацювати конкурентний ринок газу, не варто зволікати і з ринком електроенергії, нас чекає також і реформа «Укрзалізниці», каже глава уряду. «Це великий виклик і дуже складні задачі, над якими нам усім доведеться працювати, — наголосив Прем’єр-міністр. — Нині в країні склалася унікальна ситуація, коли маємо порядного Президента, молодий амбітний та енергійний парламент і не найгірший уряд. Ця комбінація є унікальною для прийняття складних рішень. Нинішнє завдання дуже важливе для пошуку правильної моделі конкурентної політики. Прошу особливу увагу звернути на формування моделі правильних рішень для дизайну АМКУ».

Директорка Місії USAID Сюзан Фрітц назвала реформу конкурентного законодавства досить амбіційною, але наголосила, що вона створить умови для справжнього економічного зростання. Каже, що ці зміни важливі передусім для споживачів, адже вони отримають якісніші послуги. Водночас завдяки конкуренції в економіці буде створено середовище, сприятливе для запровадження інновацій та зростання країни.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов акцентував увагу на тому, що нині ми нічого не знаємо про монополізацію певних галузей. Для того, щоб проілюструвати свої слова, навів приклад. Готуючись до заходу, урядовець хотів поглянути, наскільки складна ситуація з переробкою молока. Мовляв, усім відомо, що фермери потерпають від монополістів і це сповільнює розвиток тваринництва. Але інформацію про рівень конкуренції в галузі, про те, в яких селах чи регіонах найбільш виражена монополія і з чим вона пов’язана, в публічному пошуку знайти непросто. Т. Милованов переконаний, що це свідчить про низький рівень розуміння суспільством проблематики, пов’язаної з реформуванням конкурентного законодавства. Водночас він наголосив: «Системна реформа дасть змогу зробити так, щоб через десять років не було олігархів». За його словами, цього вдасться досягти тільки якщо органи, які стежать за конкурентною політикою, матимуть такий рівень та силу, як, скажімо, Нацбанк чи інші успішні регулятори.