Депутатська фракція політичної партії «Голос» у Верховній Раді вимагає від уряду переглянути видатки на освіту та розвиток регіонів і закласти до державного кошторису кошти на збільшення зарплат усім вчителям.

На думку лідера «Голосу», народного депутата України Святослава Вакарчука, в доопрацьованому урядом проекті Держбюджету-2020 закладено «декілька непрозорих схем», які не повинні потрапи-ти до фінальної редакції законопроекту.

«Так насправді в бюджеті передбачено додаткові 3,7 мільярда гривень на освіту. Але як передбачені? — зауважив С. Вакарчук. — Не на загальну освітню субвенцію, яка б дала змогу всім учителям отримати більшу зарплату вже наступного року. Уряд придумав спеціальну субвенцію, яка називається «На покриття соціального захисту окремих категорій». Це означає, що уряд сам визначатиме, кому давати, кому не давати, кому піднімати, кому не піднімати. Ми це вважаємо несправедливим. Ми вимагаємо перенести 3,7 мільярда гривень, додатково передбачених на освіту, в загальну освітню субвенцію».

У фракції «Голос» також застерігають від того, що в проекті Держбюджету-2020 передбачається виділення спеціальних коштів на території, що входять до складу певних мажоритарних виборчих округів. «Це на-
справді має вигляд як підкуп конкретних депутатів-мажоритарників, які потім, відповідно, «засівають» цими грошима свої округи», — вважає Святослав Вакарчук.

Натомість у «Голосі» пропонують проводити прозорі конкурси, на яких регіони зможуть представити конкретні програми розвитку і позмагатися за отримання бюджетних коштів.