Майже 1,6 мільйона євро доведеться заплатити відомій австрійській компанії HEAD за приєднання до електромереж підприємства з виробництва обладнання та спорядження для зимових видів спорту, яке споруджують у Вінниці.

— В інвестора шок! — повідомив керівник генпідрядника будівництва нового заводу Ігор Гуменний на своїй сторінці у Фейсбуці.

— Коли австрійці почули таку цифру, декілька разів перепитували: «А що це за гроші?» — йдеться у повідомленні Гуменного. — Потім перемножували вартість кіловата на мегават, робили це раз-другий. Перепитували, чи нема тут помилки. Якби їм оголосили таку ціну до підписання меморандуму чи до купівлі земельної ділянки під завод, вони б відмовилися від будівництва.

За словами Гуменного, меморандум про наміри побудувати в Україні потужне підприємство відомої європейської компанії інвестор підписав з попередньою українською владою. Тоді декларували зовсім іншу вартість підключення — 300 гривень за 1 кВт, тепер оголосили ціну 3972 гривні за таку само кількість енергії.

— Для роботи заводу необхідно щонайменше 10 мВт, за те, щоб отримувати таку кількість енергії, треба сплатити приблизно 1,6 мільйона євро, — уточнює Ігор Гуменний. — І це за «голе» під’єднання! Надалі інвестор платитиме за спожиту електрику також за одним з найвищих тарифів у країнах Східної Європи.

Щодо підключення, то, за словами Ігоря Гуменного, у Вінниці тариф 3972 гривні — не найвищий порівняно з іншими регіонами держави.

У Полтаві, наприклад, за таку послугу довелося б сплатити по вісім тисяч гривень за один кіловат енергії. Тоді як у низці країн, зокрема й колишнього Союзу, приєднання безплатне або тарифи у двічі-тричі нижчі від українських.

У вересні ц. р. у Вінниці урочисто, за участю влади, заклали символічну капсулу під будівництво нового заводу. Роботи з його спорудження тривають на території індустріального парку.

У міськраді стверджують, що надали інвестору низку пільг. Саме тому компанія зупинила вибір місця під будівництво заводу на Вінниці. Серед преференцій — пільгова плата за землю, звільнення від пайового внеску, сприяння в отриманні дозволів у державних структурах тощо.

Під час презентації майбутнього заводу представники міської влади наголошували, що прокладання комунікацій лягає на їхні плечі. Йдеться про газові мережі, водогін, а також енергопостачання. Інвестору залишиться тільки приєднатися до них.

Загалом на всі комунікації, а також будівництво під’їзних шляхів до території індустріального парку з бюджету міста планують витратити у 2019—2020 роках приблизно сто мільйонів гривень.

— Плата за приєднання об’єктів до електромереж регулюється законом, тому місцева влада не може впливати на цей процес, — пояснив керівник департаменту економіки та інвестицій Вінницької міськради Віталій Погосян.

Щодо ситуації з інвестором — компанією HEAD, то міська влада у постійній комунікації і робить усе можливе, щоб завод у місті був збудований.

— «Вінницяобленерго», як розподільча компанія, не отримувала офіційного звернення щодо приєднання до електромереж від замовників компанії HEAD, — таку інформацію надала письмово для «Голосу України» прес-служба «Вінницяобленерго». — Щодо вартості підключення, то вона встановлена і регулюється на законодавчому рівні, а не енергетиками. Ставки затверджені НКРЕКП. Інформація про це розміщена на сайті регулятора, а також АТ «Вінницяобленерго». Наше підприємство готове надати усі технічні умови для інвестора згідно з чинним законодавством.