Особливості нинішнього сезону цукроваріння, на переконання генерального директора Новомиргородського цукрозаводу (ТОВ «Новомиргородський цукор»), що входить до складу агрохолдингу «АЙ ЕНД Ю ГРУП ЮКРЕЙН», Юрія Нечипоренка (на знімку), полягають у тому, що врожайність цукрових буряків є рекордною. Влаштовує і якість вирощеного.

«Колеги по аграрному сектору виростили дуже хороший врожай. В агрофірмах, які очолює Віталій Тиран, кожен гектар дав по 66—67 тонн буряку, а де керує Віталій Коров’яков — по 61—62 тонни», — зазначає Юрій Нечипоренко.

Завод розпочав роботу 11 жовтня і з перших днів вийшов на необхідну потужність. Має місце нормальний вихід цукру з сировини. Заводчани узгоджено співпрацюють із аграріями, тож не накопичують надмірну кількість буряків на кагатному полі.

«Спочатку ми розраховували на 60 діб роботи, але тепер бачимо, що працюватимемо 70—75 діб, — зауважує Юрій Олександрович. — Передусім завдяки тому, що агрономи спрацювали відмінно, тож не довелося, як торік, пересівати буряк. До того ж під час вегетації цієї культури видалися сприятливі погодні умови, тому вага коренів нормальна, цукристість теж на пристойному рівні. У коренеплодах менше зайвих домішок, і нам простіше їх переробляти.

Звичайно, для досягнення вищої ефективності виробництва нам хотілося б працювати 100—120 діб. Так, як це має бути за усіма науковими канонами. Тобто — з вересня аж до нового року. Для такої тривалої роботи потрібно забезпечити завод ще більшою кількістю сировини. Сподіваюся, що за теперішньої її кількості та очікуваного виходу цукру завод не буде збитковим. Щоправда, рентабельність також залежить і від світових цін на цукор. Тож його собівартість визначимо пізніше, сьогодні про це зарано говорити. Звісно, наші економісти вже зробили попередні розрахунки, але під час виробництва можуть статися деякі відхилення від розрахункових показників».

ДО РЕЧІ

Нещодавно колектив ТОВ «Новомиргородський цукор» відзначив професійне свято — День працівників харчової промисловості.

Чотирнадцять працівників підприємства нагородили почесними грамотами та цінними подарунками за багаторічну сумлінну працю на виробництві, професійну майстерність, відповідальне ставлення до виконання дорученої справи, високі показники у роботі.



Кращих на підприємстві відзначили з нагоди професійного свята.

Фото автора.