Росія не відступить від своїх агресивних планів щодо України. Військові сили двох держав нерівні. Але російська армія не зможе воювати із підготовленим українським народом. Тому територіальна оборона — найефективніший шлях підтримання стабільності на території нашої країни. Про це йшлося під час круглого столу «Розвиток територіальної оборони України: шляхи і можливості посилення потенціалу».

За словами заступника Секретаря РНБО України Сергія Кривоноса, в цей час розробляється проект закону про територіальну оборону. Найближчим часом документ буде винесено на розгляд парламенту.

«Згідно з указом Президента № 200, організовано міжвідомчу групу з реалізації програми «5 кроків», яка в термін від 3 до 5 років зробить сильним український народ. На жаль, військово-технічний потенціал ЗСУ нині недостатній для війни з РФ. Але збройні сили РФ ніколи не зможуть воювати з підготовленим українським народом. Тероборона — другий крок у програмі «5 кроків». Інші компоненти програми — організація руху опору, військово-патріотичне виховання молоді, інформаційний опір і довоєнна підготовка населення.

Коли кожен компонент буде реалізовано, ми матимемо підготовлений, сильний український народ. І ворог розумітиме, що візит на нашу територію коштуватиме одну гривню, а вихід — сто», — зазначив Кривонос.

За словами заступника Секретаря РНБО, завдання тероборони — в максимально короткі терміни створити надійний поліцейський контррозвідувальний режим на території України.

«Ми чудово розуміємо, що проти нас діє сильний ворог, який має підготовлені підрозділи сил спеціальних операцій, кількість розвідувальних і диверсійних груп, які він може використовувати для дестабілізації ситуації, доволі велика. Сил Нацгвардії і поліції, вочевидь, недостатньо для того, щоб контролювати ситуацію на всій території України. ЗСУ повинні займатися безпосередньо обороною, а завдання тероборони — максимально швидко створити такий режим, який унеможливить діяльність груп противника і сепаратистських угрупувань», — наголосив Сергій Кривонос.

На думку члена правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака, територіальна оборона є третім компонентом асиметричних можливостей протидії України. Разом із професійними ЗС як ядром зовнішнього опору і тими можливостями, які вже напрацьовано, — зі створенням ракетного щита стримування і з Силами спеціальних операцій.

«У нас, на жаль, досі немає законодавчого забезпечення питання територіальної оборони. Один проект закону з’явився 2015 року і був дуже «сирим», ще один Міноборони ініціювало 2017 року, але він так і не був прийнятий. Дуже сподіваємося, що наприкінці цього року або на початку наступного розпочнеться законодавче врегулювання питання територіальної оборони, адже тероборона — це психологічний аспект, це можливість виховання молоді, можливість створення того резерву, який швидко поповнить українські Збройні Сили в разі масштабної агресії з боку РФ чи будь-якого іншого противника», — зазначив Бадрак.

За його словами, ключовий момент у розвитку тероборони є фінансове навантаження (не менш ніж 80%) на місцеві адміністрації. А координацію та керівництво здійснюватиме Генштаб ЗСУ.