Боротьба, яка має на меті донести позицію громад: без місцевого акцизу з пального наші міста, села, селища й ОТГ втратять значний ресурс для розвитку. До запровадження місцевого акцизу третина цього ринку була в тіні. Ми воювали за право місцевих бюджетів розпоряджатися цим ресурсом, оскільки для деяких громад саме він приносить значну частину доходів.

Втрати бюджетів на місцях через відсутність надходжень від акцизу з пального становитимуть від 7,7 мільярда гривень на рік. Без цих грошей громади стануть слабші, а деякі навіть втратять спроможність. Першою чергою постраждають малі міста та ОТГ. Це неприпустимо, бо зведе нанівець результати та перспективи реформи місцевого самоврядування й децентралізації влади.
У жовтні зареєстровано проект змін до Бюджетного кодексу, які дадуть змогу громадам і далі отримувати надходження від акцизу. Очікується, Комітет з питань бюджету на наступному засіданні схвалить поданий законопроект, а парламентарії підтримають його під час голосування в сесійній залі. Давайте разом збережемо спроможність місцевого самоврядування!

Зіновій АНДРІЙОВИЧ,
народний депутат дев’ятого скликання від фракції 
«Слуга народу» (ОВО № 87).
Івано-Франківська область.
Фото надано депутатом.