Під час слухань у Харкові на тему «Соціальна політика на 2020—2024 роки», проведених Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

На Харківщину прибув майже весь склад комітету, який представлений різними політичними партіями, але який демонстрував злагоду у виробленні спільної соціальної політики, спрямованої на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів, схваленої Верховною Радою України. Крім народних депутатів, у засіданні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, представники органів місцевої влади, громадських організацій.

Розпочинаючи дискусію, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (на знімку в центрі) відзначила, що «нам необхідно детально розглянути ті питання соціального захисту населення, які в подальшому стануть пріоритетними на найближчий час та на подальші роки. Серед них — монетизація субсидій, допомога вразливим групам населення: пенсіонерам, ветеранам, людям з інвалідністю тощо».

Водночас Г. Третьякова наголосила, що попри десятиліття незалежності України соціальна політика в країні не зазнала дієвих змін і до цього часу проводиться за лекалами радянських часів, коли допомогу людині, яка опиняться в незавидному становищі, надають мізерну і лише таку, аби вона могла звести кінці з кінцями. Розвинені країни давно поміняли ці віджилі підходи. Соціально має бути захищений годувальник та захисник, тоді захищеною буде і його родина.

Людина, яка втратила працездатність чи здоров’я, необов’язково повинна бути бідна чи вести жебрацький спосіб життя. Дитина, яка потрапила до сирітського будинку за живих батьків, та діти-сироти мають бути захищені настільки, наскільки забезпечені їхні ровесники в сім’ях хоча б середнього достатку. Нам потрібно шукати сучасні методи соціальної допомоги збіднілим верствам населення, підвищення прожиткового мінімуму, пенсій, зарплат. Але це можливо лише за умов пожвавлення економіки. Про це говорив і заступник міністра соціальної політики України Олег Коваль та інші промовці.

А перший заступник голови комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк наголосив, що інтернат для дітей можна закрити тільки в одному випадку, коли у ньому зовсім не залишилося дітей.

Водночас заступник голови комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська застерегла колег від прискорених, невиважених реформ. «Бажання кожної нової влади все поставити з голови на ноги (а такі пропозиції на засіданні лунали не раз) закінчується тим, що наступники знову все міняють місцями. Наше нинішнє завдання — провести таку роботу з поліпшення соціального захисту населення, яка б завершилася сучасною моделлю, системою, закріпленою законодавчо, конституційно, і не мінялася з кожним новим керманичем».

Фото автора.