На знімку: Генріх Дік (ліворуч) під час зустрічі з вінницькими письменниками дарував свої книжки з автографами.

Обласна влада надала театру частину 14-поверхової адмінбудівлі облдержадміністрації з окремим входом і майданчиком перед ним.

За кошти бюджету провели реконструкцію і капітальний ремонт, обладнали усім необхідним глядацьку залу, гримерні тощо. Фестиваль розпочали господарі. Вінницькі лялькарі показали юним глядачам виставу за твором німецького письменника Генріха Діка «Річкова фея Агайя», це одна з частин його книги «Неймовірні пригоди лісової феї Агайї та її друзів». Автор був присутній на виставі та став почесним членом журі.

На гостя чекав сюрприз — він отримав власну книжку «Таємниці чорного замку» в перекладі на українську. Це третя книга німецького літератора та видавця, що побачила світ у Вінниці. Всі вони у перекладі письменника, заступника директора комунального підприємства «Видавничий дім «Моя Вінниччина», лауреата багатьох літературних премій Михайла Каменюка.

— Генріх Дік створив міжнародне об’єднання «Казка сьогодні», — розповів «Голосу України» Михайло Каменюк. — Разом із ним провели унікальний конкурс на кращу казку українською мовою. Роботи надійшли не тільки з нашої держави, а й інших країн, зокрема з Нігерії.

— У Франкфурті створюється літературний музей. У ньому будуть представлені також книжки авторів переможців проекту «Казка сьогодні», зокрема українських. Ми вже видали у моєму перекладі на німецьку твори двох ваших земляків — Михайла Каменюка і Галини Рибачук-Прач, — зазначив Генріх Дік.

Гість з Німеччини, а також голова журі Ростислав Коломієць, директор Вінницького театру ляльок Михайло Байдюк зустрілися з головою Вінницької облради Анатолієм Олійником та його заступниками Ігорем Хмелем і Михайлом Кременюком.

— Два мільйони гривень витрачено з бюджету на реконструкцію приміщення і його обладнання, — повідомив гостям Анатолій Олійник.

У фестивалі «Подільська лялька» взяли участь тринадцять творчих колективів з обласних центрів нашої держави, а також Литви, Молдови, Румунії та Польщі. Цікавинкою стала інсценізація творів Тараса Шевченка. Виставу представив президент Всеукраїнської організації UNIMA Сергій Брижань. Але це був показ для глядачів, вік яких старший за дитячий.

Фото автора.