Польський антимонопольний регулятор UOKIK оштрафував партнера російського «Газпрому» компанію Engie Energy на 172 млн злотих (понад 40 млн євро) в рамках розслідування будівництва трубопроводу «Північний потік-2». Сума штрафу — найбільша в історії регулятора. Компанія Engie Energy зареєстрована у Швейцарії і є «дочкою» французької Engie. Формальною причиною накладання штрафу стало те, що французька компанія відмовилася співпрацювати з польським антимонопольним органом під час спорудження газо-проводу.

Зараз польський регулятор аналізує, чи порушили «Газпром» і фінансові партнери «Північного потоку-2» законодавство про конкуренцію. 

«Ми попросили у компанії документи та дані щодо контрактів, укладених з «Газпромом». Компанія наполегливо безпідставно відмовлялася надавати нам запитувані документи та матеріали», — цитує главу UOKIK Марека Нехцяла «Європейська правда» з посиланням на BiznesAlert. За його словами, це спричинило значну затримку в діяльності регулятора з вивчення фінансування будівництва «Північного потоку-2». «Ми не знаємо, що в документах Engie. Ймовірно, тому вони не хочуть їх відправляти», — додав Нехцял, зауваживши, що провадження щодо трубопроводу триває.

У 2016 році Польща не дозволила створити спільне підприємство для будівництва газопроводу на території країни. Незважаючи на це, «Газпром» і ще п’ять компаній продовжили фінансування будівництва «Північного потоку-2», що вважається порушенням антимонопольного законодавства. Справу стосовно будівництва трубопроводу в Польщі відкрили в 2018 році.