Про це свідчать дані Головного управління статистики у Чернівецькій області.

Усі, хто приїжджає на Буковину з центру та зі сходу України, ще потім довго розповідають удома, які у Чернівецькій області багаті села, якими архітектурними витворами є будинки селян, ковані огорожі та криниці у вигляді графських альтанок.

Але попри це, як повідомила перший заступник начальника управління юстиції ОДА Галина Петрова, за підсумками вибіркового опитування домогосподарств Чернівецької області, майже три чверті, а це 73,2%, у 2018 році вважали себе бідними. По Україні таких — 71,8%. До того ж 1,1% домогосподарств області, в Україні — 3,5% заявляють, що не вдалося забезпечити навіть достатнє харчування родинам. Водночас усі стверджують, що майже кожного дня мали на столі гарячі страви.

Крім того, за останній рік жодною структурою, включно з держстатистикою, не зафіксовано випадків, коли хто-небудь із членів домогосподарств протягом доби зовсім не харчувався. Або коли через відсутність грошей хтось не мав можливості оплачувати перебування дітей у дитсадку. Понад третину господарів домогосподарств, а це 34,7%, вважають, що їхній матеріальний стан за останні 12 місяців кардинально погіршився. В Україні таких — 43,9%. Понад половина — 56,4% — буковинців не сподіваються на зміну свого матеріального добробуту на краще в наступні 12 місяців. В Україні таких людей — 55,6%.

Чому ж буковинці масово зараховують себе до бідних? Імовірно, тут спрацьовує порівняльний ефект та знайомство з рівнем життя в ЄС, який розташований за кілька кілометрів. Громадяни прагнуть жити не гірше, навіть ті, хто не збирається працювати настільки інтенсивно, як європейці, а очікує безплатних подарунків, преференцій та нелогічно низьких тарифів на комуналку від держави. Крім того, вже традиційно й не зрозуміло чому в Чернівецькій області найнижчі в Україні зарплати та пенсії, що, можливо, теж додає соціального напруження та відчуття несправедливості.

Тим часом місцеві політологи, отримавши від статистики показник у 73% буковинців, які вважають себе бідними, почали проводити паралелі з електоральними показниками на минулих виборах, бо вони дивним чином збігаються. Можливо, телекартинка з успішними телегероями тут теж спрацювала, як і надія на щедру владу. Попри це в Чернівцях чи найбільше в Україні автомобілів на душу населення, як і мобільних телефонів, причому нових зразків. Це пов’язують з армією буковинських заробітчан, котрі істотно — на мільйони євро — допомагають дітям, батькам та родичам, котрі залишилися в Україні. Але це гроші від рідних, і, на думку більшості, на рівень життя вони аж ніяк не впливають. Це ж не державна підтримка, не розрахунок за лояльність на виборах, а ресурс сподівань на це після виборів ще не розвіявся.

Фото з Інтернету.