Цьогоріч її присвятили 250-річчю від дня народження видатного земляка — письменника, зачинателя нової української літератури Івана Котляревського.

Зініціювали небуденне дійство активісти обласного товариства філателістів. Крім них та господарів згаданої скарбниці минувшини, до його організації найактивніше долучилися працівники Полтавської дирекції «Укрпошти» та літературно-меморіального музею І. Котляревського. Разом із земляками автора «Енеїди» та «Наталки Полтавки» свої приватні колекції представляли філателісти з Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Івано-Франківська.

Тисячі(!) їхніх скарбів, серед яких були справжні раритети, вражали тематичним і часовим розмаїттям. При цьому на великих виставкових стендах було репрезентовано не лише традиційні поштові марки, а й конверти, листівки та іншу подібну продукцію. Особливе зацікавлення відвідувачів викликали документи з гербовими знаками, якими в давнину посвідчували різноманітні дозволи, нотаріальні дії, акцизи тощо. Найдавніший із них датований 1782 роком! А отже, ним послуговувалися в епоху Івана Котляревського...

Прикро, та для більшості «занурених» у сучасні ґаджети школярів, які знайомилися з цією експозицією в краєзнавчому музеї під час екскурсій, не лише ті раритети з понад двохсотлітньою «витримкою», а й звичайні поштові марки видавалися екзотикою. Чимало з них таких візитівок поштового зв’язку раніше взагалі не бачили. Хоча ще кілька десятиліть тому школярика, котрий не тримав у власній колекції бодай десяток марок, вважали диваком...

Ведучий церемонії відкриття «Полтавафілекспо-2019» доцент факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка Гліб Кудряшов (на знімку) подякував колекціонерам-філателістам і засобам масової інформації та осібно редакції газети «Голос України» за те, що вони постійно підтримують вогник інтересу до цієї важливої справи. І водночас плекають обереги історичної пам’яті народу.

Кульмінацією церемонії стало погашення спеціальним поштовим штемпелем конверта з малюнком відомого полтавського художника Євгена Путрі «Котляревський та його герої» і марки із зображенням садиби класика. Цю місію виконали в. о. директора Полтавської дирекції «Укрпошти» Людмила Сушко, почесний президент обласного товариства філателістів Михайло Меллін та директори двох музеїв — краєзнавчого й літературно-меморіального І. Котляревського — Олександр Супруненко і Руслан Яременко.

Фото автора.