Головний лікар санаторію Микола Сивий.


Юна відпочивальниця облюбувала «Калиновий острів» на території санаторію.


У міні-зоопарку санаторію є косулі.

У санаторії «Червона калина», що розташувався у мальовничій місцині за кілька кілометрів від села Жобрин Рівненського району Рівненщини, у справах була в розпал осінніх шкільних канікул, тож не здивувалася, коли на його алеях побачила чимало дітей шкільного віку і дошкільнят із батьками, дідусями і бабусями. Хтось прогулювався разом із дорослими його територією, хтось із вудками сидів біля озера, сподіваючись упіймати рибку, а хтось на самокатах ганяв алеями...

Вирішила поцікавитися враженнями від оздоровниці у відпочивальників. Цього дня моїми респондентами стали кияни (так уже збіглося), яких приїздить сюди багато, бо, як кажуть, недалеко й доступно по грошах.

Олена Миколаївна саме прогулювалась алеями з двома внучками-школярками:

— Ми тут уже не вперше. Щоправда, не вдається всією сім’єю приїхати, тож відпочиваємо, як жартуємо, «вахтовим» методом: влітку невістка із сином та дітьми, а ось зараз ми з чоловіком та онучками. Чоловік на процедурах, то ми вийшли подихати свіжим повітрям. Воно тут справді чудове, особливо це відчутно після столичного смогу. Санаторій в оточенні соснового лісу, дендропарку, то повітря таке, що дихаєш — не надихаєшся. І тихо тут. Онуки на канікулах сиділи б удома та гралися гаджетами.

А тут їм простір: і прогулянки на чистому повітрі, і процедури, переважно масажі, і тренажерний зал, куди вони ходять з дідусем. Багато часу проводять біля міні-зоопарку, милуючись на косуль. Нам подобається у «Червоній калині», персонал привітний, приїжджатимемо сюди ще і ще.

Кияни Петро Миколайович та Ірина Павлівна, яким путівку в санаторій подарували діти на 40-річчя подружнього життя, саме поверталися з алеї закоханих:

— Ми тут чи не щороку, бо нам тут затишно і комфортно після міського гамору, — каже пара. — Хоч приїхали тільки вчора, вже встигли побачити алею закоханих. Оце саме прямуємо звідти — прочитали чудові вислови відомих людей про кохання, вірність. Хтось гарну ідею реалізував. Прогуляємось іще з годинку, а потім на процедури. Тут, як ми дізналися з прайсу, практикують приблизно 170 лікувальних методик традиційної і нетрадиційної медицини.

— Щодо медичних фішок санаторію, то це, звичайно ж, джерела природних мінеральних вод йодобромного походження, схожі за складом до чеських у Карлових Варах, та питні мінеральні хлоридно-натрієво-магнієві води на зразок миргородської, які широко застосовуються при лікуванні, — розповідає про санаторій уже як професіонал Ірина Павлівна — лікар із багаторічним стажем. — Загалом же «Червона калина» спеціалізується на лікуванні основних захворювань кардіологічного, гастроентерологічного, неврологічного, опорно-рухового, пульмонологічного напрямів.

— Мені сподобався фітобар санаторію, — долучається до розмови молода одеситка Ірина. — Там дуже широкий вибір фіточаїв, соків фреш. Пили з сином гарбузяно-моркв’яний — смакота. А фіточаї, як я розпитала у працівників, роблять із місцевої екологічно чистої сировини, бо санаторій має свою плантацію лікарських рослин.

— А мені найбільше подобається персонал — привітний, доброзичливий. Та й головний лікар санаторію Микола Юрійович Сивий на своєму місці — зумів згуртувати колектив, який тримає порядок в оздоровниці. Здогадуюсь, як важко це дається, бо ціни на все зростають, — каже Іван Йосипович із Борисполя.

Відпочивальник Анатолій із Рівного на моє запитання, чи подобається йому у «Червоній калині», відповів з усмішкою: «А як ви вважаєте, якщо я тут?».

Ось такі відгуки відпочивальників про санаторій, де, крім наших співвітчизників, оздоровлюються й іноземці. Підрахували, цю поліську перлину за майже чверть століття її існування вже відвідали гості з сорока країн (з усіх континентів). Останніми роками дедалі частіше їдуть у поліську перлину на оздоровлення та відпочинок з Австралії, Нідерландів, Польщі... Були тут і гості з Марокко. Загалом із початку введення в дію санаторію «Червона калина» тут оздоровилося майже 130 тисяч осіб із різних регіонів України.

Цікава традиція «Червоної калини»: щоп’ятниці тут відбуваються зустрічі відпочивальників із головним лікарем санаторію, заслуженим лікарем України Миколою Юрійовичем Сивим, якому важлива думка людей про оздоровницю, їхні побажання і пропозиції, як зробити оздоровлення й відпочинок іще комфортнішими.

І справді, для головного лікаря «Червоної калини» Миколи Юрійовича Сивого (у минулому хірурга, який врятував понад тисячу життів) цей санаторій — справа життя. Адже він обстоював свого часу необхідність його будівництва у цій чудові місцині, був співавтором проекту (проект санаторію у 1994 році був удостоєний Першої державної премії з архітектури серед об’єктів будівництва України), на стадії будівництва консультував із медико-технологічних та архітектурно-естетичних питань. Та й нині з ранку до пізнього вечора, часто навіть у вихідні, він на роботі, бо, як зізнався, любить санаторій так, як мати любить свою дитину. Тому присвятив перлині чимало своїх поезій і пісень. Оптиміст за вдачею, Микола Юрійович вірить у прекрасне майбутнє перлини Полісся і робить разом із колективом усе можливе, щоб так і було. А чи вдається це, ви вже почули від людей, які приїхали сюди на відпочинок.

Фото автора та Юлії ПОТАПЕНКО.