Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Він реалізується в рамках досягнутих попередніми роками домовленостей у Мінську. Зокрема, протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

Українська сторона була готова до практичного розведення ще 8 листопада. Цю дату визначено, враховуючи той факт, що останнє порушення режиму припинення вогню на ділянці № 3 (Петрівське) зафіксовано 30 жовтня цього року. Але протилежна сторона з незрозумілих причин перенесла процес на наступний день. Про це минулої п’ятниці повідомив представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдик.

За інформацією штабу ОС, попередньо було досягнуто домовленостей щодо дзеркального початку розведення 9 листопада за таким алгоритмом:

12.00—12.01 — білий сигнал ракети з обох сторін, що підтвердив готовність.

12.10 — повторний сигнал зеленою ракетою НЗФ РФ.

12.15 — повторний сигнал зеленою ракетою української сторони.

12.20 — практичне розведення сил і засобів розпочато.

Сигнали ракет підтверджено СММ ОБСЄ та нашими спостережними постами на передовій.

З ділянки розведення № 3 відведенню підлягають 42 військовослужбовця Збройних Сил України, три бойові броньовані машини та 48 одиниць стрілецької зброї. При цьому сили ООС відходять на 1 км і займають нові, заздалегідь обладнані позиції. Процес відведення верифікується представниками СММ ОБСЄ та українськими військовослужбовцями зі СЦКК.

Розведення особового складу та озброєння відбуватиметься протягом трьох днів. Потім здійснюється пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення в межах визначеної ділянки. На 29-ту добу українська сторона інформує про те, що всі заходи проведено і вже наступного дня представники СММ ОБСЄ проводять верифікацію виконаних заходів з обох сторін.

10 листопада 2019 року за графіком на ділянці розведення № 3 у районі населених пунктів Богданівка та Петрівське ще 11 військових ЗСУ та 14 одиниць озброєння змінили своє тактичне положення. На нових позиціях побудовано бліндажі для проживання армійців, їдальню, сховища для боєприпасів та продовольства, лазню з парною, а також санітарні споруди. Одне слово, військові просто неба не залишаться. Командування підрозділу забезпечило всі приміщення обігрівачами з необхідним об’ємом дров для опалення.

— Позиції було підготовлено заздалегідь підрозділами зі складу резерву, — зазначив командир підрозділу. — Зазначені фортифікаційні споруди на сто відсотків готові як для проживання особового складу, так і для ведення оборони на нашій ділянці відповідальності.

Як наголосив заступник Командувача Об’єднаних сил генерал-майор Богдан Бондар, «у нас є основні позиції, запасні позиції і ще — резервні». 

Учора до обіду, коли верстався номер, керівник прес-центру операції Об’єднаних сил (ООС) Олександр Штупун повідомив «РБК-Україна»: «У Петрівському нині завершується третя доба розведення. 

О 12.00 українська сторона повідомить через МЗС і ОБСЄ, що практично завершила розведення. Після цього розведення сил відбудеться верифікація ОБСЄ. А після цього розпочнеться розмінування територій. Якщо все добре, якщо СММ ОБСЄ підтвердить, то за графіком завтра (12 листопада) має початися розмінування територій».

Напередодні інформаційні ресурси так званої «ДНР», посилаючись на своїх представників у Спільному центрі з контролю та координації питань режиму припинення вогню, заявляли, що сили ДНР повністю завершили виведення своїх підрозділів і озброєнь із Петрівського до 15.00 9 листопада.