Сергій Рахманін, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Олексій Гончарук.

 


​Ірина Верещук, Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Віктор Бондар.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відзначив, що минулого пленарного тижня парламент розглянув 51 питання порядку денного, 12 проектів законів було прийнято в цілому і 10 законопроектів — у першому читанні та за основу. Також було оголошено 203 запити народних депутатів.

У четвер, 14 листопада, Верховна Рада планує розглянути у другому читанні Державний бюджет України на 2020 рік (№ 2000), повідомив глава парламенту і звернувся до Комітету Верховної Ради з питань бюджету на своєму засіданні уважно розглянути та проаналізувати поданий урядом законопроект на предмет врахування бюджетних висновків Верховної Ради, які були запропоновані до бюджету на 2020 рік та надати висновок комітету щодо проекту бюджету народним депутатам.

«Для того, щоб, скоріш за все, у четвер змогли розглянути цей важливий законопроект, і, можливо, якщо все буде добре — підтримати та затвердити бюджет на 2020 рік», — сказав Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради також нагадав, що минулого тижня не відбулося голосування у німецькому Бундестазі щодо «Північного потоку-2», однак це питання розглядатимуть нинішнього тижня. «Це важливе питання, пов’язане зі стратегічними цілями нашої держави, питаннями національної безпеки не лише України, а й багатьох держав Європейського Союзу», — зауважив Д. Разумков. — У нас з’явився додатковий час для висвітлення та обстоювання нашої позиції на міжнародній арені». Голова Верховної Ради закликав скористатися цим МЗС та інші інституції.

У вівторок, 12 листопада, парламент планує розглянути пакет законопроектів щодо запровадження ринку землі, у тім числі № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, представник Президента України, закликав віднайти час нинішнього тижня для розгляду законопроектів щодо демонополізації спиртової галузі, відповідальності за незаконний видобуток бурштину, легалізації грального бізнесу, деофшоризації з тим, щоб оперативно відреагувати на запити суспільства і допомогти не тільки правильно розподіляти бюджет, а і його наповнювати.

Р. Стефанчук також поінформував, що триває активна робота над завершенням блоку законопроектів щодо народовладдя, що було однією з обіцянок Президента. Уже напрацьовано сім-вісім законопроектів — щодо всеукраїнського та місцевого референдумів, електронних петицій, законодавчих ініціатив від народу, народного вето тощо — і найближчим часом їх буде внесено до сесійної зали.

Представник Президента також повідомив, що вже вироблено кінцеву редакцію законопроекту про Виборчий кодекс за відкритими партійними списками. Окрім того, завершується робота з напрацювання змін до Конституції щодо децентралізації влади, зміни до Регламенту, щоб оптимізувати сесійну роботу, виокремивши дебати та прийняття рішення. Р. Стефанчук також закликав схвалити закон про капеланів, щоб врегулювати їхній статус.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, як співголова МПА Україна — Польща висловила подяку польській стороні, зокрема, віце-спікерці Польського Сейму пані Малгожаті Гошєвській за чітку позицію та підтримку, неупереджений розгляд справи українського ветерана АТО Ігоря Мазура та за уважне ставлення до подальшої долі нашого співвітчизника. «Дуже добре, що завдяки спільним діям громадськості, МЗС і Посольства України в Республіці Польща, нашим з вами зусиллям ми змогли добитися, що затриманого на польському кордоні Ігоря Мазура польською стороною було передано на поруки нашого консула», — сказала О. Кондратюк, застерігши, що такі випадки можуть траплятися і в майбутньому, тож державні органи влади мають виробити ефективний механізм для захисту наших громадян від подібних провокацій. Віце-спікерка також поінформувала про парламентські слухання на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», які відбулися минулого тижня.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук нагадав, що до кінця року залишилися три пленарні тижні. Прем’єр окреслив основні пріоритети для Верховної Ради — це пакет законопроектів, що врегульовують земельні відносини, про запровадження ринку землі, щодо дерегуляції земельних відносин, прозорих електронних аукціонів земельних ділянок, протидії земельному рейдерству, про національну інфраструктуру геопросторових даних, що дасть можливість створити сучасну інформаційну систему для роботи з геопросторовими даними — про землю, надра, водні та лісові ресурси тощо.

О. Гончарук розповів, що уряд розпочав роботу над організацією аерофотозйомки України — цього року буде зроблено аерофотозйомку Волинської та Львівської областей, а на початку весни розпочнеться зйомка всієї території України.

Прем’єр-міністр також звернувся до парламенту з проханням максимально швидко ухвалити законопроекти: № 2260 — про перезавантаження влади, що дозволить швидко продовжувати реформи в органах місцевої влади; № 2280 — про планування і використання земель; № 2398 — про оборонні закупівлі; № 2249 — про публічні закупівлі та інші. Глава уряду запропонував вдосконалити співпрацю уряду з парламентськими комітетами — щоб на засіданні кожного комітету був присутній представник Кабінету Міністрів.

Представники депутатських фракцій і груп та голови комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного парламенту на нинішній пленарний тиждень.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко нагадав, що минулого тижня Президент підписав указ про основні заходи з проведення реформ, який є фактично другим пакетом етапу реформ. І закликав депутатів долучатися у комітетах до роботи над законопроектами, які вноситиме Кабмін для стимулювання економічного зростання у фінансовій, економічній, енергетичній сферах, лібералізації виробництва етилового спирту, лібералізації трудового законодавства. Окрім того, відзначив О. Корнієнко, Президент пропонує запровадити дворічний мораторій для застосування реєстраторів — касових апаратів, що свідчить про те, що Президент чує бізнес. Фракція також наполягає проголосувати законопроекти щодо реформи державної служби.

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко назвав головною темою нинішнього тижня — розгляд проектів законів щодо ринку землі. «Це — колосальна провокація і намагання переламати суспільство через коліно, — вважає Бойко. — Уже в 13 областях відбулися протестні акції фермерів із перекриттям доріг. Той, хто запропонував сценарій приймати закони без обговорення у суспільстві та референдуму, шкодить державі». Фракція наполягає зняти ці законопроекти з розгляду, щоб уникнути соціального вибуху. Юрій Бойко також заявив, що проект Держбюджету-2020 є «бюджетом бідності», хоча всі партії на виборах декларували зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги. Однак у проекті бюджету, за словами політика, закладено менше коштів на субсидії, а урядом прийнято рішення про нарахування субсидій родинам, які віддають на оплату житлово-комунальних послуг більш як 20% своїх доходів, а не 15%, як діяло досі.

Співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко розповіла про показання Тимчасово повіреного США в Україні Вільяма Тейлора — що нова українська влада фактично звинувачує у війні в Україні Порошенка, а не Путіна, що одразу підхопили російські ЗМІ. «Хотілося б почути позицію з цього приводу Президента Володимира Зеленського, — заявила І. Геращенко. — Все це відбувається на тлі безпрецедентного рішення Міжнародного суду ООН, який визнав, що РФ причетна до фінансування тероризму на Донбасі. Однак не було жодної реакції влади, окрім МЗС. Влада соромиться називати речі своїми іменами і заграє з Путіним. Насправді не вдасться агресора улестити, він діятиме надалі так, як діяв досі». Фракція також наполягає розглянути питання про відставку Богдана Яременка з посади голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, вирішити питання щодо ПДЧ в НАТО.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала Погоджувальній раді проголосувати за зняття розгляду законопроекту № 2178-10 щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та продовжити на рік відповідний мораторій. За її словами, якщо буде прийнято цей законопроект, то «з молотка на розпродаж піде 72% території України». «В одні руки можна буде віддати 210 тис. га землі, в тому числі, за участю іноземців. Іншими словами, кілька міжнародних корпорацій зможуть володіти Україною, — вважає політик. — Мова уже йде не лише про сільськогосподарські землі, а про втрату незалежності, суверенності нашої держави, руйнування національної безпеки». Ю. Тимошенко відзначила, що 75% громадян не підтримують продаж землі, а 81% виступають проти її продажу іноземцям.

Голова Верховної Ради поставив пропозицію Ю. Тимошенко про зняття з розгляду законопроекту про запровадження ринку земель, однак вона не знайшла підтримки.

Представник ДГ «За майбутнє» Віктор Бондар підтримав позицію лідерки «Батьківщини» щодо ринку землі, відзначивши, що під час спілкування з аграріями, фермерами, головами сільрад побачив, що люди у відчаї. «Вони не розуміють, яка логіка продажу землі, як гарантуватимуться права фермерів та аграрних підприємств, у яких сьогодні немає коштів на викуп землі, на якій вони зараз працюють, держава не пропонує їм механізмів, як залишитися господарювати на землі, а землі скуплять великі іноземні компанії, — сказав депутат. — Повинен бути механізм, який дозволить фермерам та аграрним виробництвам отримати землі в оренду, можливо, через земельний банк». В. Бондар запропонував ще взяти паузу і провести широке громадське обговорення законопроектів про ринок земель.

Голова депутатської фракції «Голос» Сергій Рахманін висловив сподівання, що держава надаватиме правову підтримку Ігорю Мазуру та іншим громадянам, які незаконно ув’язнені в іноземних країнах, а також що в парламенті відновить роботу ТСК щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк. Фракція «Голос» наполягає на розгляді законопроектів щодо прозорого фінансування політичних партій, реформи СБУ, закупівлі ліків, зміни до Регламенту.

Під час виступів від комітетів пролунало багато нарікань на те, що в проекті державного кошторису не враховано пропозиції від парламенту. Зокрема, у відповідь на виступ голови Комітету з питань молоді та спорту Андрія Кожем’якіна щодо недостатнього фінансування Прем’єр-міністр Олексій Гончаренко відзначив, що від народних депутатів надійшли пропозиції на сотні мільярдів гривень, тому урядові довелося визначити пріоритети. «Однак майже кожне питання намагалися не залишити без розгляду, -сказав прем’єр. — Зокрема, у регіонах більш як три мільярди гривень передбачено на створення спортивних майданчиків для опорних шкіл. Є багато рішень асиметричних, які ми запропонували, щоб компенсувати відсутність прямого фінансування по окремих бюджетних програмах.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець звернув увагу на те, що у разі скорочення держслужбовців, на його думку, не враховано специфіку Донбасу. Приміром, за словами депутата, у Волноваському районі нині працюють понад 200 держслужбовців, а після скорочення залишаться працювати 70, в управлінні соцзахисту — 30 людей, хоча там проживають понад 100 тисяч вимушених переселенців. На це прем’єр відповів: «Ми скорочуємо не людей, а скорочуємо функції. Скорочення базуються на функціональному аналізі районних і обласних адміністрацій». І запевнив, що скорочення не позначиться на якості надання адміністративних послуг. А зекономлені ресурси буде витрачено на покращення роботи адміністративних органів. Глава уряду також заявив, що готовий до співпраці з парламентом.

На годину запитань до уряду у п’ятницю, 15 листопада, депутати вирішили запросити міністра охорони здоров’я Зоряну Скалецьку. На пропозицію учасників Погоджувальної ради вирішено, що депутати зможуть не лише заслухати доповідь міністра, а і поставити свої запитання по темі.

14 листопада з нагоди Всесвітнього дня боротьби з діабетом у Верховній Раді відбудуться заходи з діагностики цього небезпечного захворювання, яке дедалі більше поширюється.

Наступні два тижні депутати працюватимуть у комітетах та у виборчих округах.