На знімку: народна майстриня Марина Чорна зі своєю мотанкою.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.

Понад 700 витворів вишивальників, килимарів, писанкарів, різьбярів, малярів та гончарів представлено на виставці «Кращий твір року», яку відкрито у Києві, в будинку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. В експозиції — народні строї, ляльки-мотанки, дитячі іграшки з глини, дерева і соломи, картини, витинанки, ткані сорочки, плахти і крайки, скрині, різноманітний посуд, а ще — неодмінні атрибути різдвяних та великодніх свят — дідухи і сотні писанок.

В експозиції — кількадесят вишитих рушників з різних регіонів України. Тут і рушники «Козацьке бароко» Лариси Кириченко з Харкова, «З любов’ю у серці» Вероніки Поліщук із села Козин Київської області, «Весільний» Дарії Давидової із Запоріжжя.

Незважаючи на різноманіття технік вишивки і кольорів, ці роботи об’єднані тисячолітніми народними традиціями і символікою.

Увагу відвідувачів привертає «Країна дитячих мрій» різьбяра Сергія Святного з Ніжина. На виставці він представляє дитячі іграшки з дерева — його «країна» населена людом, тут є тваринки, дерева, вози, знаряддя праці. Все це уміло вирізане з дерева, безпечне й екологічне чисте на відміну від китайського ширпотребу.

— Такі речі у світі ніхто не робить, — каже під час відкриття експозиції голова спілки, заслужений діяч мистецтв України Євген Шевченко. — Наше народне мистецтво й справді унікальне. Ця виставка, можливо, найкраща за всі роки існування спілки — на стендах ми бачимо мистецькі твори, що вражають кольоровим та орнаментальним різнобарв’ям.

— У народних майстрів дуже відповідальна місія — продовжити давні традиції, щоб золота нитка українського народного мистецтва ніколи не перервалася, — наголошує килимар і живописець, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Степан Ганжа.

В експозиції — його витвір «Ой чого ти, почорніло, зеленеє поле». Мовою орнаментів автор переповідає історію козацтва і боротьби за волю Україну. А улюблені його мотиви — древо життя, квіти і птахи, бандуристи і Мамаї.

Високу оцінку представленим роботам дала завідувачка відділу Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Наталія Свиридюк.

— У цих чудових роботах — душа нашого народу. Тож без перебільшення на народних майстрах тримається Україна, — каже вона.

Під час відкриття експозиції відбулася презентація фотоальбому «Народне мистецтво. Кращий твір року. 2016, 2017, 2018», до якого увійшло понад дві тисячі робіт, що експонувалися на щорічних виставках протягом останніх трьох років. Як зазначив Євген Шевченко, до нового альбому, який готується до 30-річчя Національної спілки майстрів народного мистецтва України, потраплять кращі витвори умільців починаючи з 1990-х років. До ювілею заплановано нові виставки та конкурси рушників і вишиванок.