Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування спільно з Міжнародною діабетичною асоціацією України провів у кулуарах парламенту День профілактики діабету. Народні депутати України, працівники парламентського апарату, журналісти та гості Верховної Ради мали змогу безплатно здати аналіз крові на цукор та отримати консультацію лікарів-ендокринологів.

Мета заходу — привернути увагу представників державної влади до питань боротьби з цим важким неінфекційним захворюванням. Адже є проблеми і з несвоєчасною діагностикою діабету, і з забезпеченням хворих інсулінами.

Голова комітету Михайло Радуцький зазначив, що День профілактики діабету було започатковано в Україні у 1997 році. «Профілактика і лікування діабету — це дуже важливі речі, бо серед неінфекційних захворювань, які приводять людей до інвалідності чи навіть смерті, діабет посідає перше місце, — сказав М. Радуцький. Парламентарій закликав кожного регулярно перевіряти вміст глюкози у крові. І розповів, що упродовж заходів у парламентських кулуарах на тестування прийшли приблизно сто народних депутатів, і в двох із них показники рівня глюкози в крові були набагато вищими за норму, тож їм треба терміново звертатися до лікаря-ендокринолога, бо у них уже, вочевидь, є цукровий діабет. Ще у 20 депутатів рівень цукру в крові був підвищений. І всі ці люди раніше не зверталися за діагностикою і не мають встановленого діагнозу. «У часи тотального фаст-фуду у світі діабет — це не іграшка, тому не зволікайте, а обов’язково перевіряйтесь на цукор», — наголосив голова комітету.

Голова підкомітету з питань охорони здоров’я Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Максим Перебийніс як лікар виділив ще дві проблеми. Діабет є першого і другого типів. Діабет першого типу — це хвороба, якій не можна ані запобігти, ані спрогнозувати, і вона невиліковна пожиттєво. Діабет другого типу — це більш соціальна проблема, пов’язана з неправильним харчуванням, гіподинамією, малорухливим способом життя. Тож на цю хворобу можна і треба впливати.

Цукровий діабет є причиною таких супутніх захворювань, як пародонтоз у стоматології, виразки на ногах, які можуть призвести до ампутації кінцівок. «Треба проводити профілактику і вести здоровий спосіб життя — фізичні навантаження та здорове харчування, — зауважила на брифінгу заступниця голови комітету, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Оксана Дмитрієва.

Керівник Міжнародної діабетичної федерації України Людмила Петренко звернулась до народних депутатів у зв’язку з тим, що у кількох областях України немає інсулінів — Херсонській, Львівській, Житомирській, Кіровоградській, Одеській Тернопільській, Волинській. Хоча держава обіцяла стовідсотково забезпечити інсулінами хворих на цукровий діабет. Однак, за її словами, в областях кошти вже закінчилися.