На цьому вчора наголосив очільник австрійського МЗС Александр Шалленберг під час спільної прес-конференції із українським колегою Вадимом Пристайком (на знімку) в рамках візиту 13—14 листопада до Києва. А. Шалленберг нагадав, що його країна вже виділила один мільйон євро гуманітарної допомоги для Донбасу з передбачених 37 мільйонів. Користуючись нагодою, міністр привітав нашу країну з успішними проведенням президентських та парламентських виборів і відзначив прогрес у реалізації реформ.

У свою чергу В. Пристайко відзначив, що Австрія зберігає лідируючу позицію як інвестор в нашій державі. Стосовно розвитку культурних зв’язків він нагадав, що наразі закінчується спільний Рік культури України в Австрії та Рік Австрії в Україні.

Уже традиційно під час прес-конференцій В. Пристайка з іноземними гостями журналістів найбільше цікавить запитання про етапи підготовки та можливі дати зустрічі в «нормандському форматі». Вчора міністр повідомив, що всі передумови для цих переговорів виконано, але дату ще обирають. Він зазначив, що позиція російської сторони говорить, що вона також готується до такої зустрічі, і висловив сподівання, що до кінця цього року перемовини лідерів України, Франції, ФРН та РФ все ж відбудуться.

Водночас В. Пристайко заявив, що офіційний Київ не планує проводити особисту зустріч президентів України і РФ Володимира Зеленського та Володимир Путіна. Це прозвучало в контексті інформації, яку днями було поширено в ЗМІ, про пропозицію Казахстану надати нейтральний майданчик для переговорів лідерів країн «тет-а-тет». «Ми не отримували офіційну пропозицію з Казахстану. Думаю, на цьому етапі Україна має достатньо можливостей провести зустріч у «нормандському форматі». Заради цієї зустрічі були зроблені певні болючі кроки. Спочатку проведемо зустріч «нормандської четвірки», а далі будемо вирішувати, які й коли зустрічі проводити», — зазначив міністр.

***

Учора в Києві відбулася також зустріч Александра Шалленберга з Володимиром Зеленським. Глава нашої держави, інформує його прес-служба, висловив сподівання, що новий уряд Австрії продовжуватиме підтримку України в питаннях протидії російській агресії та збереження режиму санкцій проти РФ. Володимир Зеленський ознайомив співрозмовника з останніми кроками української влади для мирного врегулювання ситуації на сході України. Він закликав австрійський бізнес збільшувати інвестиції в українську економіку, які наразі сягають понад 1,16 млрд дол. США. Глава держави привітав проведення Року культури України в Австрії та Року культури Австрії в Україні.

Фото зі сторінки в Твіттері речниці українського МЗС Катерини ЗЕЛЕНКО.