Щоправда, з різними акцентами й трактуваннями, виходячи з яких, хтось планує відзначати, а хтось святкувати...

Так, екс-заступник голови АП Януковича Андрій Портнов закликає (вкотре) Генпрокурора Руслана Рябошапку почати розслідування проти учасників Революції Гідності за нібито організацію масових убивств співробітників правоохоронних органів.

«Друзі, у країні вже минуло півтора місяця, як призначено головного прокурора, проте досі немає жодних його дій у справі Майдану. Думаю, не треба робити вигляд, що питання розсіється саме по собі. Досі в офісі прокуратури діє злочинна організація, метою якої була реабілітація осіб, причетних до розстрілів співробітників міліції та провокацій убивств учасників Майдану, розкрадання зброї, захоплення військових частин і державних установ», — каже Портнов на своєму телеграм-каналі. При цьому Портнов закликає Генпрокурора привселюдно відповістити на запитання, чому «не звільнено функціонерів майданного підрозділу ГПУ та на якій підставі відбувається суд над співробітниками «Беркуту». Він наполягає на тому, що необхідно оголосити амністію співробітникам «Беркуту», яких обвинувачують в убивствах учасників Революції Гідності, або розпочати розслідування проти майданівців. Тут, як то кажуть, без коментарів... Хоча схожі спічі лунають досить упевнено й загрозливо в 2019 році, а не в 2014-му. Реконструкція?

Утім, це, мабуть, прощальний стосовно ГПУ вияв обурення Портнова на цю тему. 21 листопада, саме в шосту річницю початку подій на Майдані, Генпрокуратура втратить право проведення слідства й передасть його Державному бюро розслідувань. Із цього часу тільки слідчі ДБР матимуть право розслідувати злочини, скоєні екс-президентами, вищими держчиновниками, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом Генпрокуратури, Головою Національного банку, суддями та правоохоронцями.

Родичі Героїв Небесної Сотні, їхні адвокати й активісти також вимагають розслідувань справ Майдану. У контексті останніх подій вони побоюються, що слідство стосовно загибелі їхніх близьких хочуть поховати назавжди, і обурені заявами про реабілітацію «беркутівців».

На цьому тлі поки що ідеологічного протистояння привернуло увагу інтерв’ю російського політолога і представника опозиції Андрія Піонтковського українському телеканалу «Еспресо». Розмірковуючи над тим, що відбувається нині в Україні, й щодо висунутих Зеленському вимог Путіна (для проведення зустрічі в нормандському форматі), він каже: «Розрахунок такий, що на якомусь етапі громадська думка вибухне, і йому чинитимуть серйозний опір. Ми ж розуміємо, Київ просто набитий не тільки російською агентурою, а й російськими диверсантами, які в момент якогось масового виступу проти Президента можуть організувати провокації з жертвами. Це звичайна кадебістська тактика. Тут і виникне привід подолати хаос у «братній» країні. Приблизно такий сценарій розігрується»...