Про це в середу ввечері повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко та уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Як написала омбудсмен у Фейсбуці, український консул у Польщі особисто супроводжував Мазура під час поїздки на територію нашої країни. Вона переконана, що повернення на батьківщину активіста стало можливим лише «завдяки спільній роботі Офісу Президента, Офісу омбудсмена, українських дипломатів, народних депутатів, МВС, Національної поліції», а також підтримці «громадянського суспільства і ЗМІ».

Нагадаємо, 9 листопада Ігоря Мазура було затримано в Польщі на прикордонному пункті «Дорогуськ» за запитом РФ за лінією Інтерполу. Мазур (позивний «Тополя») є одним із лідерів УНА-УНСО, активістом і учасником бойових дій на Донбасі. Наступного дня стало відомо, що його передали на поруки українського консула.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця у коментарі Укрінформу пояснив, що підставою для повернення Ігоря Мазура з Польщі в Україну став статус ветерана в загальній системі Інтерполу, який було заблоковано до подальшого з’ясування ситуації. Дипломат повідомив: українська сторона переконує польських колег, що справа, за якою переслідується Мазур, надумана. Він зауважив, що виїзд Мазура в Україну не означає закриття справи. Це остаточно вирішуватиме прокурор, який веде цю справу в Окружній прокуратурі Любліна.