Народний депутат України від виборчого округу № 65 Дмитро Костюк разом із громадськими активістами з Баранівської ОТГ, Першо-травенська та Новограда-Волинського провели брифінг у Верховній Раді про критичне забруднення річок Случ і Хомора на Житомирщині небезпечними викидами ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика».

На брифінгу активісти вимагали від влади звернути увагу на надзвичайну екологічну ситуацію в басейні цих річок, яка триває вже п’ятий рік. Промислові викиди спричинили неодноразову масову загибель риби та інших живих організмів і заподіяли народному господарству багатомільйонні збитки. Моніторинг якості води свідчить про те, що вода в річках не відповідає нормативним вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Активісти звернулися до Міністерства енергетики та захисту довкілля з проханням не надавати Понінківській картонно-паперовій фабриці новий дозвіл на водокористування до належного переоснащення на ній очисних споруд. Активісти також звернулися до міністра внутрішніх справ із проханням узяти під особистий контроль справи, що стосуються екологічної катастрофи в регіоні, і покарати винних.

Підсумовуючи сказане, Дмитро Костюк наголосив, що проблема має загальнонаціональний масштаб, адже арсен, ртуть та інші небезпечні речовини з Хомори і Случі через Горинь та Прип’ять потрапляють до Дніпра. Народний депутат зазначив, що Кабінету Міністрів необхідно подати на підпис Президенту України постанову про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ, прийняту Верховною Радою у травні нинішнього року. Це дасть змогу сформувати план заходів з очищення річок і недопущення викидів забруднюючих речовин у майбутньому.

Житомирська область.