Восени до кабінетів профілактичних щеплень — черги. Батьки поспішають вакцинувати своїх дітей. Педіатри та сімейні лікарі оновлюють дані в амбулаторних картках щодо щеплень від гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту і Хіб-інфекції (гемофільної).

Невакциновані діти повинні мати рівний доступ до отримання освітніх послуг на рівні з вакцинованими. Тобто немає такого, що без профілактичного щеплення малечу не пускають до школи чи дитсадка. Однак перед загрозою поширення інфекційних захворювань більшість батьків розуміє, що краще захистити дітей, ніж наразити на небезпеку. Та й не лише своїх. Приміром, якщо в колективі є особи з абсолютними протипоказаннями для щеплень (онкохворі тощо), то вони не мають імунітету й найбільше ризикують захворіти в разі поширення якоїсь інфекції. На жаль, навіть частіше помирають не від основного захворювання, а набутого в такий спосіб.

«Для створення популяційного (колективного) імунітету треба, щоб щепленням було охоплено абсолютну більшість групи чи класу, не менш як 95%. Що більше хворіють діти, то більше зростає ризик інфікуватися дорослим, які контактують із ними: батькам, педагогам, медикам. І такі випадки непоодинокі», — наголошує експерт з епідеміології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації (ДОЗІФОДА) Євгенія Чурпіта.
Україна за захворюваністю на кір — перша серед європейських держав, за вісім місяців поточного року зафіксовано такі випадки у 57 тисяч осіб, із них 30 тисяч — діти. За нами — Сербія (5 тисяч осіб), у решти країн — менш як 3 тисячі.

На Івано-Франківщині зберігається високий рівень захворюваності на кір. Додалася загроза спалаху дифтерії. Ця інфекція небезпечніша, половина невакцинованих осіб у разі інфікування помирає. Однак рівень щеплень в області недостатній. Зростає кількість відмов батьків дітей до року. Таку ситуацію викликала недовіра до індійської вакцини. Євгенія Чурпіта натомість наголошує на тому, що цей препарат, як і інші, пройшов кількаступеневий контроль якості, сертифікований Міністерством охорони здоров’я та Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Більшістю вакцин область забезпечена. Є незначний дефіцит препаратів від дифтерії, правця для дітей шестирічного віку, оральної полівакцини та для профілактики кору, паротиту та краснухи. Всі вони транспортуються із дотриманням холодового ланцюга, придатність можна перевірити за індикатором якості. Із сімейними лікарями проведено відповідні навчання.

На нараді в облдержадміністрації заступник директора ДОЗІФОДА Ірина Кобельська акцентувала на активізації профілактики небезпечних інфекційних захворювань. Чиновниця закликала дорослих перевірити наявність імунітету у своїх дітей, уточнити дані за картами щеплень. А медики мають посилити роз’яснювальну роботу серед батьків у школах, дитсадках, а також провести навчання медперсоналу. Наголошувати на тому, що від щеплень не помирають, а от від інфекційних захворювань — так.

Нарада відбулася за присутності керівників структурних підрозділів ОДА й територіальних органів міністерств. Через селектор у ній брали участь і представники районів, міст обласного підпорядкування та ОТГ. Голова ОДА Денис Шмигаль закликав активізувати роз’яснювальну роботу на всіх рівнях щодо необхідності вакцинації.

«Дотримуємося чіткої стратегії: невакциновані діти мають право відвідувати школу. Департамент освіти й науки повинен подбати, щоб не порушувати права інших учнів», — зазначив Денис Шмигаль.

До речі, у країні вже зареєстровано 22 випадки дифтерії. Тож 31 жовтня на базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні відбулися навчання для заступників головних лікарів із питань охорони материнства та дитинства, педіатрів та лікарів загальної практики — сімейної медицини.

Присутнім укотре нагадали клініку дифтерії, дифдіагностику, як проводиться лабораторне підтвердження цієї недуги та тактику кожного лікаря при цьому захворюванні.

Головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я з організації педіатричної допомоги ОДА Лариса Підвербецька й далі акцентувала, що рівень охоплення щепленнями в дітей до року дуже низький. Невтішні показники з імунізацією в дорослих вакциною АДП-М.

Експерт ДОЗ ОДА з дитячої імунології Галина Бенько закликала лікарів не ризикувати здоров’ям власних дітей і своїх пацієнтів та робити всі щеплення за розкладом, аби не допустити лиха.

Спеціалісти наголошують, що в області є достатня кількість доз вакцини АКДП та АДП-М. Тепер на Прикарпатті очікують планову поставку «Укрвакциною» 52 440 доз АДП-М.

Фото МОЗ.