Також українські гриби від буковинського виробника представлено на полицях супермаркетів «Сільпо», «Метро», «Велмарт». Їх можна замовити у ресторанах Києва, Вінниці, Миколаєва.

За сезон чернівецький кооператив переробляє до 20 тонн продукції, а мешканці можуть заробляти 1000 гривень на день. Його заснували 33 мешканці Путили та сусідніх буковинських сіл. Керує підприємством Сергій Терен.

Як він розповідає, селяни переважно збирають гриби для власних потреб, а реалізовувати залишки десь на ринках чи в мережах магазинів не можуть. Кооператив став альтернативою.

Він переконаний, що Україна за допомогою кооперації може успішно розвиватися, бо кооперація — це інструмент розвитку сільської місцевості.

«Дарам Гуцульщини» допоміг проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який почав діяти в Путильському районі. Подали проект і потрапили у номінанти підтримки. Потім провели загальні збори мешканців сіл, де розказали людям про всі переваги кооперативу і як спільними зусиллями можемо досягти успіху. Те, що за кордоном за допомогою кооперації розвиваються цілі регіони, надихнуло людей і їм було цікаво долучитися. Провели анкетування, яке визначило, що 70% підтримують проект щодо праці з дикоросами. Бо до цього думали над різними варіантами: і м’ясо, і молоко, і заготівля кормів.

Але майбутній голова підтримав ідею переробки грибів, за що його й обрали керівником. На реалізацію проекту пішло півроку. Отримали грант на 600 тисяч гривень і вже у 2015 році почали переробляти гриби, які збирали люди. Нині у кооперативі працюють 30 місцевих мешканців, а роботу дали тисячам. Коли в перший рік отримали обладнання, то заробили 1,5 мільйона гривень, які просто роздали. Людина може заробити одну-дві тисячі гривень на день — і навіть 100 тисяч за сезон. Але ціни диктує ринок. Зараз тут приймають гриби по 100 гривень за кілограм.

Стосовно цін, то упаковка заморожених грибів коштує від 30 до 120 гривень, сушені — від 48 гривень. І це продукція, що росте в екологічно чистому регіоні: білі гриби, боровики, лисички, підберезники, під-осичники, сироїжки, рижики.

За словами голови, є і ризики. Одного разу відправили гриби в Ізраїль і не вистачало 10 кілограмів лисичок. Тому докупили їх через Інтернет у Житомирі. А в Ізраїлі виявили підвищений рівень радіації саме у цих лисичках. Тому всю партію знищили. Але кооператив працює далі, і намагається прорватися на щільні, але великі ринки світу.

Це є достойним прикладом того, як в Україні, використовуючи її природний ресурс, можна мати роботу і заробляти гроші, якщо ти, звісно, не лежень.

Фото надано автором.